• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • İkindiye 23:55:00
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608

İzmir'de peynir altı suyundan yenilebilir ambalaj ürettiler

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altınkaya ve ekibi, peynir altı suyu ve mısır proteininden elde edilen nano taneciklerle geliştirdikleri ambalaj malzemesine patent aldı. Prof. Dr. Altınkaya, "Uluslararası kuruluşlara göre bizim geliştirdiğimiz ambalajda kullandığımız bütün malzemeler yenilebilir, tüketilebilir malzemeler. Bu ambalajdan gıdaya raf ömrü sırasında herhangi bir şey geçse bile bunun tüketiminde bir sıkıntı olmayacak" dedi.

İzmir'de peynir altı suyundan yenilebilir ambalaj ürettiler

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacide Alsoy Altınkaya ve ekibi, peynir altı suyu kullanarak yenilebilir gıda ambalaj malzemesi geliştirdi.

Petrol türevli plastiklerin çevreye verdiği zararlardan dolayı dünyada biyoplastik üretimi hızla artıyor.

İzmir'de peynir altı suyundan yenilebilir ambalaj ürettiler

Yenilebilir biyokütle kaynaklarından elde edilen biyoplastiklere bir yenisi İzmir'den eklendi.

Çevre ve insan sağlığına zararsız bir ambalaj malzemesi geliştirmek üzere çalışma yürüten Altınkaya ve ekibi, süt endüstrisinde yeteri kadar değerlendirilmeyen peynir altı suyuna odaklandı.

İzmir'de peynir altı suyundan yenilebilir ambalaj ürettiler

Protein oranı yüksek olduğu için enerji içeceklerinde de kullanılan peynir altı suyunun tozunu mısır proteiniyle birleştiren Antınkaya ve ekibi, esnek ve dayanıklı bir ham madde geliştirmeyi başardı.

Ortaya çıkan ambalaj malzemesi, testleri başarıyla geçerek 4 yıllık süreç sonunda patentle koruma altına alındı.

İzmir'de peynir altı suyundan yenilebilir ambalaj ürettiler

ESNEKLİĞE VE DAYANIKLILIĞA "MISIRLI" ÇÖZÜM

Altınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da petrol türevli plastiğe karşı başlayan akımın bütün dünyaya yayıldığını söyledi.

Türkiye'nin de bu rüzgardan etkilendiğine işaret eden Altınkaya, "Petrol türevli plastiklerin geri dönüşümü bir çözüm olarak öne sürülüyor ancak bu tam olarak bir çözüm değil. Çünkü plastiği geri dönüştürürken atmosfere karbondioksit yayarak küresel ısınmaya katkıda bulunuyorsunuz." dedi.

İzmir'de peynir altı suyundan yenilebilir ambalaj ürettiler

Bundan dolayı dünyada kabul gören çözümün doğada kolaylıkla parçalanabilen biyoplastiklerden ambalaj üretimi olduğunu belirten Altınkaya, bu kapsamda bir ürün ortaya çıkardıklarını dile getirdi.

  • SON DAKİKA