Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun birçok hastalığın deva olduğu ve iyi bir besin olduğu kesin. Bazı zararları da olan karpuzun sağlığımızı etkileyen özellikleri neler? Karpuz, yemekten önce mi sonra mı tüketilmeli?
Giriş Tarihi: 6 Ağustos 2018 08:57
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
Yaz aylarının en serinletici ve ferahlatıcı meyvesi olan karpuz, sağlığa faydası olan meyvelerin başında yer alır. %90 oranında su barındırması ve içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kanserden, kalp sağlığına kadar bir çok hastalığa şifa olmaktadır. Peki karpuzun faydaları nelerdir? Karpuz hangi hastalıklara iyi gelir?
Kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı olduğu biliniyor.
Ayrıca karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerdiğini belirten uzmanlara göre, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor.
Uzmanlar, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve Bağırsak Kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı Madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.
Karpuz nasıl seçilmeli?
Yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri bulunan karpuzun tüketilmesi için olgunlaşmış olmasına özen gösterilmesi gerekiyor.
Karpuzun içeriğinde bol miktarda bulunan laykopen Maddesi, vücudu kansere karşı koruyor. Laykopen maddesinin kansere karşı koruyuculuğu A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla.