Giriş Tarihi: 06.08.2018 08:57
Karpuz nasıl seçilmeli?
Yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri bulunan karpuzun tüketilmesi için olgunlaşmış olmasına özen gösterilmesi gerekiyor.
Karpuzun içeriğinde bol miktarda bulunan laykopen Maddesi, vücudu kansere karşı koruyor. Laykopen maddesinin kansere karşı koruyuculuğu A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla.
Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.
Karpuzdaki potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücuttan Sodyumun atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan Basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azaltılır.
Karpuz, yüksek miktarda Su içerdiği ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlar.
Karpuz, bir yıllık ve otsu yapısı ile birlikte vücut için temizleyici bir özellik taşımaktadır. Özellikle içerisinde bulundurduğu laykopen maddesi sayesinde vücudu kansere karşı korumaktadır.
Biliyoriz ki A vitamini ve E vitamini de vücudumuzu kansere karşı korumak konusunda oldukça başarılı sayılırlar. Fakat karpuz içerisinde yer alan laykopen maddesi A vitaminine oranla 2 kat, E vitaminine oranla 5 kat daha fazla koruma sağlamaktadır.