Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadelede bağışıklık sistemini güçlendirmek için süt ürünleri, et, tahıllar, baklagiller, yağlı tohumlar, sebze ve meyve gruplarından dengeli beslenmenin, kefir-yoğurt gibi probiyotik içerikleri tüketmenin, düzenli uyku ve egzersizin önem taşıdığı belirtildi. İşte koronavirüsle mücadelede dikkat edilmesi gerekenler...
Bu süreçte bağışıklık sisteminin nasıl kuvvetlendirileceğine ilişkin bilgi veren Şanlıer, uygun beslenmenin immün (bağışıklık) sistemi etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu vurguladı.
Hiçbir besinin mucize olmadığını dile getiren Şanlıer, "Ancak bir besin ögesinden çok yüksek miktarda tüketmek yerine, çeşitli besinlerden yeterli ve dengeli miktarda tüketmek hem makro ve mikro besin ögeleri ve hem de diğer diyet bileşenlerinin de alınması sağlanmalı." diye konuştu.
"Bağışıklığı kuvvetlendirebilmek için yeterli protein almak, özellikle süt, süt ürünleri, yumurta gibi biyolojik değeri yüksek proteinleri tüketmek oldukça önemli. Bununla birlikte, omega yağ asitleri, serbest radikallere karşı toksin ve mikroorganizmalardan vücudu temizlemekle görevli bağışıklık sisteminin bu görevi gerçekleştirebilmesi için A, C ve E, B12, B6 vitaminleri, pantotenik ve folik asit, beta-karoten, selenyum, çinko bazı protein bileşikleri içeren besinler de sıkça tüketilmeli.
Yeterli ve dengeli beslenilmeli. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri, et, balık ve kümes hayvanları, yumurta, fındık badem ceviz gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller ile sebze-meyveler, ekmek ve tahıllar yeterli miktarda alınmalı. Çünkü, tek taraflı beslenme ya da besinlerin yetersiz alınması, enfeksiyonlara kaşı vücudun hassasiyetini artırmaktadır."