Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
Geçmişi Orta Asya'ya kadar uzanan ve uluslararası platformda tanınan milli yiyeceklerimizden mantı en çok Kayseri ili ile anılmaktadır. Rivayete göre geçmiş dönemlerde Kayseri'de kız istemeye gidince mutlaka mantı yaptırılır. 1 çorba kaşığına 40 tane mantı sığmazsa o evin kızına eksi puan verilir. Eğer sığarsa aradıkları kız olduğu için vakit kaybetmeden düğün dernek kurulurmuş.
Kıymanın içine yörelere göre çeşitli baharat ve ince kıyılmış soğan katılıp hazırlanan içle yapılan mantı, haşlanarak veya fırında kızartılıp üzerine et suyu koyup biraz pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt, en üste tereyağı ile kızdırılmış pul biberle (nane, sumak, fesleğen, reyhan) servis yapılan mantı, son derece doyurucu ve besleyicidir. Günümüzde mantı dükkanlarının İstanbul'a ayrı bir hava kattığını söyleyebiliriz.
Yapılışı:
Geniş bir kapta unu, ılık suyu, 2 yumurtayı ve tuzu güzelce yoğurun. Üzerini nemli bezle kapatıp biraz dinlendirin. Kıymayı, tuzu, karabiberi güzelce yoğurun ve bir kenara koyun. Daha sonra geniş bir tencereye su koyun, içine 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz koyup kaynatmaya başlayın. Hamurdan orta boy bezeler yapın. 10 dakika daha dinlendirdikten sonra bunları oklava veya merdaneyle unlayıp, açın. Sonra bıçakla istediğiniz boyutta kare kare kesin, kestiklerinizin içine bir miktar kıyma içi koyun.
İster üçgen ister bohça şeklinde yapıp un serptiğiniz bir tepsiye koyun. Tüm işlemler bitince kaynayan suya azar azar atıp haşlayın. Pişenler yukarı çıkınca onları alıp servis tabağına koyun. Servis yaparken üzerine yoğurt ve tereyağlı sosu gezdirin servis yapın.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı