Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
Sarıgöl'de çiftçilik yapan Zeki Buran (37), dün sabah evinin yakınında, komşuları ile birlikte yaralı olduğu için uçamayan balıkçılgiller familyasına ait balaban kuşu olduğunu farketti.
Sağ kanadı kırık olan bitkin haldeki kuşu evine götüren Buran, yarayı temizledi.
Balabanı kıymayla besleyen Buran, daha sonra Salihli Doğa Koruma ve Milli Parklar Koruma Şefliği'ni aradı.
Bugün Sarıgöl'e gelen görevliler, yaralı balabanı teslim aldı.
Yoda Yarasası
Dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olmayan tek canlı insanlar. Öte yandan, neredeyse her gün yeni bir canlı türüne keşfediliyor. Maalesef, keşfedildikleri andan itibaren, nesilleri tükenme tehlikesiyle burun buruna geliyor. İngiliz The Telegraph, henüz birkaç yıl önce keşfedilmiş olmasına rağmen yok olma tehlikesi yaşayan birbirinden ilginç 21 canlıyı tanıttı. Papua Yeni Gine’de yaşayan ancak halen bazı türleri üzerindeki gizem perdesi aralanmamış olan meyve yarasaları, Uluslararası Çevre Koruma Programı tarafından 2009 yılında gözlemlendi. Yoda Yarasası olarak adlandırılan bu yarasalar Papua Yeni Gine’nin yüksek bölgelerindeki ormanlarda yaşıyor.
Goliath kuş yiyen örümcek
Theraphosa blondi adıyla sınıflandırılan dev örümcek, 170 gr ağırlığa ulaşabiliyor. Bacak uzunluğu ise 30 santimi bulabiliyor. 2006 yılında Guyana’da gözlemlenen dev örümcek, toprağın içindeki tümseklerde ve alçak arazideki yağmur ormanlarında yaşıyor. Kendisini başlıca diken gibi batan ve tüm vücutlarını örten tüyleriyle koruyan kuş yiyen örümcekler, zehirli azı dişlerine de sahip. Ama insanları ısırınca öldüremiyorlar.
İmparator akrep (Pandinus imperator)
25 santime ulaşan uzunluğuyla, dünyanın en uzun akrepleri arasında yer alan imparator akrep, başlıca Gana’da yaşıyor. Çok büyük olmalarına rağmen, karınca ve diğer küçük omurgasızlarla besleniyor. Korkutucu görünüme sahip olsa da, zehri insanları öldürmeye yetmiyor. Diğer yandan, dev akrebin zehri kalp hastalıklarına ilaç üretmek için araştırılıyor. Dahası, sadece morötesi ışıkta belli olan mavi kabuğu, katarakt hastalığının tedavisinde atılım sağlamak için inceleniyor.
Atewa dinozor örümceği (Ricinoides atewa)
2006 yılında Gana’nın Atawe Ormanı’nda bulunan örümcek, aynı zamanda yengece benzerliğiyle dikkat çekiyor. Erkekler, üreme organlarını bacaklarında taşıyor. Tam 300 milyon yıldır evrim geçirmediği düşünülen bu örümceklerin bugün 57 farklı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Balık kancalı karıncası(Polyrhachis bihamata)
Kamboçya’da 2007’de gözlemlenen 1.5 cm boyundaki karıncalar, küçük boyutlarına rağmen oldukça tehlikeli. Kıvrılmış, kanca şeklindeki dikenleri, kuşları etini tarıp geçebiliyor. Ormanlarda ve ölü ağaçların gövdesinde yaşanan balık kancalı karıncalar, saldırı anında ordu düzenine geçiyor.
Duman renkli bal yiyici
Endonezya’nın Papua eyaletindeki Foja Dağları’nda bulunan bu ilginç canlı, 2005 yılında keşfedildi. Deniz seviyesinden 1,650 metre yükseklikte keşfedilen bal yiyicinin gözlerinin etrafı, turuncu renkli deriyle kaplı. Çiceklerin nektarını yiyerek beslenen bal yiyici, aynı zamanda böcekleri de avlayarak böcek popülasyonlarının dengelenmesinde önemli rol oynuyor.