Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
Siirt'e özgü yöresel bir tat olan perde pilavı, el becerisi isteyen ve yapımı oldukça zahmetli bir yemektir. Bu lezzet bombası, fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilir. Genellikle düğün yemeği olarak yapılan perde pilavındaki pirinçlerin bolluk ve bereketi, karabiberin acı günleri, kuş üzümünün tatlı günleri, bademin erkek evladı, fıstığın kız evladı ve üzerindeki hamurunda ev içerisindeki sırların aile içerisinde kalması gerektiğini temsil ettiği söylenir. İşte dillere destan olmuş perde pilavı tarifi...
PERDE PİLAVI İÇİN MALZEMELER
2 su bardağı pirinç
700 gr kuşbaşı doğranmış tavuk eti
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
100 gr kabukları soyulmuş badem
2 yemek kaşığığ tereyağı
Yarım çay kaşığı tarçın
Tuz
PERDE PİLAVININ HAMURU İÇİN MALZEMELER
1 adet yumurta
İki yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 buçuk su bardağı un
'PERDE PİLAVI'NIN YAPILIŞI
Pirinçler yıkandıktan sonra 20 dakika kaynar suda bekletilir.
Geniş bir tencere içine 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyulur, üzerine 700 grkuşbaşı doğranmış tavuk etini ekledikten sonra 5 dakika kavrulur.
Ardından tavukların üzerine 2 yemek kaşığı tereyağı eklenir.
Suyu süzülmüş pirinçleri de koyduktan sonra tuz eklenerek kavrulur.
4 su bardağı sıcak su eklendikten sonra karıştırılır.
Kaynamaya bırakılan yemek kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirilir.
Daha sonra geniş bir tavanın içine 100 gr kabuğu soyulmuş bademleri, 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık 1 çay kaşığı tereyağı koyulur.
Badem ve fıstıklar pembeleşene kadar kavrulur.
Ardından 2 yemek kaşığı kuş üzümü ve yarım çay kaşığı tarçın ekleyip kavurmaya devam edilir.
Pilav piştikten sonra hazırlanan bademli karışım üzerine eklenir.
Son olarak pilav ılımaya bırakılır. Daha sonra dilimlenerek servis edilir. Şimdiden afiyet olsun...