Giriş Tarihi :
Salatalık turşusu, lahana turşusu, pancar turşusu, fasulye turşusundan sarımsak turşusuna kadar pek çok besinin turşusu yapılabilmekte. Özellikle soğuk havalarda sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti olan turşu oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklığı koruyan yapısı sayesinde birçok uzman tarafından da haftada en az 1 defa tüketilmesi önerilmektedir.
Turşunun genel olarak faydalarına bakacak olursak şu şekilde sıralayabilmemiz mümkündür:
*Turşu içerisinde yüksek oranda lif bulunmaktadır. Bu da bağırsak sağlığını olumlu bir şekilde etkileyerek sindirime yardımcı olur.
*Güçlü bir probiyotik kaynağı olan turşu, sindirim sistemi ve bağışıklığı güçlendirir.
*Yemekler ile tüketildiğinde mide de tokluk hissi yaratır ve fazla yemenin önüne geçer.
*Vücuttaki insülin dengesinin korunmasına yardımcı olur. Kan şekerinin kontrolünü sağlar.
*K vitamini açısından zengin bir besin kaynağı olan turşu, kanın pıhtılaşmasının önüne geçer.
*Kemiklerin kalsiyum emilimini sağlar ve korur. Aynı zamanda kalsiyum seviyelerini düzenlemektedir.
*A vitamini bakımından zengin bir besin olan turşu, daha net ve sağlıklı görmeye de fayda sağlamaktadır.
*Kas kramplarının daha hızlı bir şekilde geçmesine yardımcı olmaktadır.
*Gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu bir özelliği vardır. Semptomlarının daha hızlı geçmesini sağlamaktadır.
*Mide bulantılarına karşı iyi gelmektedir.
*Metabolizmayı hızlandırır ve kabızlığa karşı iyi gelmektedir.
*Düşük kaloriye sahip olması nedeniyle kilo vermeye yardımcı olur, diyet listelerinde önemli bir yeri vardır.
TURŞU ZAYIFLATIR MI?
Turşu iyi bir probiyotik kaynağıdır. İçerisinde yoğun miktarda lif bulunması bakımından tüketildiğinde uzun süre boyunca tokluk hissi yaratmaktadır. Aynı zamanda içerisinde yer alan asetik asit sayesinde yağ yakımı hızlanmakta ve vücudun yağ depolaması önlenmektedir. Böylece turşu tüketimi metabolizmayı hızlandırdığı ve düşük kalorili bir besin olması açısından zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Diyet programlarında da programı desteklemek ve bağışıklık sisteminin güçlü tutmak için diyet listelerinde yer almaktadır.
Turşunun fazla tüketilmesi halinde meydana gelebilecek problemler şu şekildedir:
-Tüketilmesi gerektiğinden fazla turşu tüketimi bir süre sonra böbreklerde taş oluşumuna neden olabilmektedir.
-Turşu içerisinde sodyum olmasından dolayı fazla tüketimde böbrekler zarar görebilir ve böbrek rahatsızlıkları meydana gelebilmektedir.
-Yüksek tansiyon problemi olan kişilerin turşu içinde yer alan tuzdan dolayı tansiyonları riskli rakamlara yükselebilmektedir.
-Fazla tüketilmesi durumunda ülser, gastrit gibi mide rahatsızlığı problemi yaşayan kişilerin rahatsızlıklarını tetikleyebilmektedir.