Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
Hem lezzetiyle hem de görüntüsüyle içinde sır bulunduran hayatımızın vazgeçilmez besinleri olan peynir ve ceviz, yüksek besin değerleriyle sağlığa birçok faydası var. Peki, peynir ve cevizi birlikte tüketildiğinde vücutta ne gibi değişimler meydana geliyor?
İşte bu süper ikilinin bilinmeyen faydaları!
Sodyum bileşeninin fazlası tansiyon hastalığına yol açmaktadır. Yani tıpkı fazla tuz tüketim sonrası gibi fazla tuzlu peynir tüketimi de aynı şekilde tuz oranını, dolayısıyla sodyum oranını arttırmaktadır.
Yükselen sodyum ile beraber kan basıncı artarak tansiyon hastalığı ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Bu yüzden peyniri tüketirken dikkatli olunması gerekmektedir.
SODYUM VE POTASYUM DENGESİ KURULUYOR
Diğer yandan peynirde bulunan potasyum miktarı yeterli değilken, cevizdeki potasyum oranı oldukça iyi bir miktardadır. Bu yüzden peynir ile ceviz birlikte tüketildiği taktirde yeterli potasyum miktarı alınmış olacaktır.
Bu nedenle peynirdeki tuzdan gelen sodyumun tansiyon üzerindeki olumsuz etkisi, cevizden gelen potasyum ile dengelenebilmektedir. Bu yüzden peynir ve cevizin birlikte tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
CEVİZİN FAYDALARI
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir, damarlarda oluşan plak birikimini yok etmeye yardımcı olur.
Kan akışını hızlandırmaya yardım ederek dolaşım sistemi bozukluklarına iyi gelir.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Anti-kanser özler ve biyoaktif bileşenler içermesi sayesinde vücudu, başlıca olarak meme, prostat, kolon kanserinden korur.
Bol miktarda lif ve sağlıklı yağlar barındırması nedeniyle metabolizmayı düzenlemeye, kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur.
Antioksidan özleri olduğu için cilt hastalıklarına, cilt ve saç sağlığı için oldukça faydalıdır.
Çocuklarda beyin gelişimine katkıda bulunur.
Epilepsi ve demans rahatsızlıklarından korunmaya yardımcı olur.
Hafızayı güçlendirmeye fayda sağlar.
PEYNİRİN FAYDALARI
Sinir sistemi için faydalıdır.
Hafızayı güçlendirir.
Dişleri güçlendirir. Diş minesine yararlıdır.
Çürük diş oluşumunu engeller.
Vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılar.
Kemik erimesi oluşumunu engeller.
Kemik yapısını güçlendirir.
Diyabete karşı korur.
Kilo vermeye kolaylık sağlar.
Kalp hastalıkları riskini aza indirir.
Yüksek tansiyonu düşürür.
Yorgunluk ve strese karşı iyi gelir.
Tümör oluşumunu engeller.
Migren ağrısına iyi gelir.
Uyku problemini çözer.
Tükürük salgılanmasını sağlar.
Bağırsak bakterilerini korur.