Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, turp sebzenin faydalarını, zararlarını ve ne kadar yenilmesi gerektiği konusunda bilgiler verdi. Bol vitamin deposu turpun sağlık açısından birçok faydası bulunduğunu belirten Tutar, şu bilgileri verdi.
Giriş Tarihi: 14.06.2019 11:40 Güncelleme Tarihi: 14.06.2019 11:47
TURP VE SAĞLIK
* İçerdiği antioksidan bileşikler ile kansere karşı koruma sağlamaya yardımcı olur.
* İçerdiği kükürtlü bileşikler sayesinde safra akışını hızlandırır. Kükürtlü birleşiklerin, karaciğer sağlığını koruduğu bilinmektedir.
* Safra salgısı üzerindeki olumlu etkisi ile sindirimi kolaylaştırır.
* İdrara çıkışı hafif dereceli hızlandırır, ödem çözücü etki gösterir.
* Düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir.
* Lif içeriği yüksek olduğu ve fitosterol içerdiği için kan kolesterolünü azaltıcı etki gösterir.
TURPUN ZENGİN İÇERİĞİ
10 küçük boy kırmızı turp rendesi (1 kâse) tükettiğinizde sadece 12 kalori alır, günlük posa ihtiyacınızın %25'ini karşılamış olursunuz.
Turp, yüksek oranda potasyum içerir. Potasyum, kalp kası dâhil kasların düzgün çalışması için gerekli bir mineraldir. Vücuda yeteri miktarda potasyum alımı, yüksek tansiyona karşı koruyucu özellik taşımaktadır.