FIRININ ADI YOK
Gevreğin adresi ise Zeynel Usta'nın fırını. Bu işin ustası da Zeynel Ergin. Koca İzmir'de daha iyi gevrek yapan yok. Alsancak'taki fırın tam 150 yıllık. Gevrek hamuru, pekmezli suda kaynatılıyor ve burgusuz yapılıyor. Fırının adı yok. Kimisi Rum fırını, kimisi tarihi fırın, kimisi de mavili fırın diyor.
İZMİR'İN KURUVASANI
MİLFÖYE benzer kat kat ama yumuşacık tam olarak koni diyemeyeceğimiz ve ortası boş olan hamurun içine müthiş bir krema, dışında ise fıstık ve pudra şekeri... İzmir'de hemen hemen her pastanede bulabileceğiniz bir tatlıdır ama en meşhuru ve lezzetlisini Karşıyaka Evim Pastanesi'nde bulabilirsiniz.
KÜNEFENİN BİN BİR ÇEŞİDİ
UZUN yıllar Urfa ve İstanbul'da çalıştıktan sonra ustalık dönemi için İzmir'i seçen Sergen Usta, Atakent Karşıyaka'da ilk dükkanını açarak yıllardır her yöreye ait künefe lezzetlerini öğrenmiş ve deneyimlemiş biri. 2011 yılından bugüne oldukça isminden söz ettirmeyi başarmış bir künefe ustası olarak 20 künefe çeşidini müşterilerinin beğenisine sunuyor.
UNUTULMAZ DONDURMA
1983 yılında Çeşme'de 10 metrekarelik bir dükkanda açılan Veli Usta kullandığı süt ve gerçek meyveler ile insanların arayıp bulduğu ve önünde kuyruk oluşturduğu bir lezzet yaratmış. Şimdilerde ise pek çok şube ile hizmet veren Veli Usta'nın yeni nesil dondurmaları da çok beğeniliyor.
ODUN ATEŞİNDE KUMRU
KUMRUCU Şevki, tam 42 yıllık geçmişe sahip. Sahibi Şevki Çilek... Şevki Bey'in iki erkek, bir de kız kardeşi var; Erkan Çilek, Arif Çilek ve Kadriye Bolayır. 1972'de çıktıkları yolculukta bugün Çeşme Merkez, Çeşme Marina, Çeşme Çarşı, Ilıca Çarşı, Ilıca Marina Sahil, Ilıca Sahil, Alaçatı, Kuşadası, Bostanlı, Buca, Alsancak, Bursa (Anotolium AVM) olmak üzere toplam 12 şubeleri mevcut. 13'üncüsü ise çok yakında İstanbul Kadıköy Bağdat Caddesi'nde açılacak. Özel nohut mayasından yapılan (ki, bu sayede ekmek bayatlama ve şişme yapmıyor, hazmı da kolaylaştırıyor) kumrular, kendilerine ait fırında odun ateşinde pişiriliyor.
SÖĞÜŞSÜZ OLMAZ
İZMİR'DEKİ gastronomi yolculuklarının uğrak durağıdır söğüşçüler ya da bir başka deyişle soğukçular. Tarihe tanıklık ettiği gibi hala eski dokuyu ve komün yaşam olgularını barındıran Kemeraltı semti ise şehrin en baba söğüşçülerin merkezinde. Şöğüşçü Cim Bom Ramazan, bir kuzu kelle nasıl en iyi şekilde pişirilip soğuk servis edilebilecekse aynen o şekilde söğüş hazırlıyor. Ramazan ustanın sempatik takılmaları, size ad takmaları, dükkanın ucuzluktan göze batması beklenen ama içerideki samimi havadan ötürü 0 eleştiri gerektiren hali kesinlikle ölmeden önce uğranması gereken lezzet noktalarından biri olduğunu destekleyen öğeleri!
KOKOREÇ EMEK İSTER
İZMİR'İN Çamdibi semtinde Kamil Tunca Bulvarı üzerinde herkesin Kartal durağı dediği yerde yerine yakışacak en doğru isimle Kartal Kokoreç olarak 1990'da hizmete girdi. Kokorecin ham maddesi bağırsakçılık geçmişi olan işletmeci Engin Fidan, en kaliteli malzeme ile işe başlayınca ünü tüm İzmir'e hatta tüm Ege'ye yayıldı. Kartal Kokoreç'in işinde en çok dikkat ettiği konu hijyendir. Kokoreç için bağırsaklar hazırlanırken son derece dikkatle ve defalarca yıkanarak hazırlanır. İnsanların kokoreç dendiğinde bir durup düşündükleri bu hassas konuyu Engin Fidan'ın temizliğe verdiği aşırı önem sayesinde aşmıştır.
TARİHİ BİR BÖREKÇİ
BURASI neredeyse Kemeraltı ile yaşıttır. Kemeraltı Polis Karakolu'ndan Çankaya'ya doğru ilerlediğinizde tabelasıyla karşılaşacağınız bu minik mekanda peynirli, patatesli ve kıymalı seçenekleri ile börek yiyebilirsiniz. Mekan iki katlı. ikinci kat asma kat olarak adlandırılabilecek bir oda. Bir anda sadece 15-20 kişiye hizmet verebiliyor. Böreklerin fiyatı oldukça uygun.
AYNI LEZZETTE KÖFTE
İZMİR konak'ta kemeraltının içlerinde yer alan Köfteci Salih, yaklaşık 40 yıllık efsane köfteci. izmirde güvenle yiyebileceğiniz köfteleri yapan mekandır.yirmi yıldan beri tadı değişmeden yemek yapan mekanların sayısı parmakla gösterildiği hatta yok olduğu günümüzde,böyle bir mekanın olması izmir için şanstır.odun ateşinde yapılan çok lezzetli köfteyi mutlaka tadınız.
BOMBA GİBİ BİR TATLI
YOĞUN çikolata lezzeti sebebiyle bir yiyenin bir daha vazgeçemediği bomba tatlısı son yıllarda İzmir'de hemen hemen her pastanede karşımıza çıkıyor. Hatta öyle bir hal aldı ki şehir dışında bile bomba tatlısı yapılmaya başlandı. Bomba tatlısını ilk yapan işletme Çelebi Unlu Mamulleri Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bulunuyor.
MİDYE KUYRUĞU
YA DA siz en iyisi mi İzmir'de midye dolma nerede yenir sorusunun yanıtı Serkan&Hamza. İzmir'de kime "İyi midye nerede yenir?" diye sorsanız herkesin eliyle göstereceği Serkan Hamza Midye dışında böyle lezzetli ve sıcağını bulmak pek mümkün değil doğrusu. Dillere destan olan midyesi için de sıraya girenleri görürseniz şaşırmayın.