Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
Yumurta, protein ve demir bakımından zengin bir gıda olup her yaş grubundan kişi tarafından tüketilmelidir. Prof. Dr. Canan Karatay, yumurtanın sofranızda bulunması gerektiğini ve bu süper gıdanın uzun süreli doygunluğunu vurguluyor. Yumurta, doğru pişirildiğinde, uzun yaşamın sırrı olarak kabul edilir.
Sarısının etrafında oluşan koyu halka, yumurtanın aşırı pişirilmesinin sonucudur. Yumurta 10 dakikadan fazla pişirildiğinde, yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası denilen yeşilimsi gri bir halka oluşur. Bu durum, demirin vücut tarafından kullanılmasını engeller. Halbuki yumurta, demir minerali açısından mükemmel bir kaynaktır. Demir eksikliği anemisi durumunda, metabolizma yavaşlar ve halsizlik, yorgunluk, odaklanma sorunları, hafıza zorluğu, sabahları yataktan zor kalkma, saç dökülmesi gibi belirtiler ortaya çıkar.
PEKİ, SAĞLIKLI BİR YUMURTA NASIL PİŞİRİLİR?
Diyetisyen Uzman Işın Sayın, ideal yumurta pişirme yöntemi hakkında, "Günlük olarak en az 1 adet, tercihen organik yumurta tüketin ve toplamda 10 dk pişirin. Ocak gücünüz ve yumurtanın organik olup olmadığına göre sonuçlar değişebilir. Eğer 10 dk'da yumurtanın içi yarı pişmiş olarak görünüyorsa; bir sonraki sefere en fazla 1-1.5 dk daha fazla pişirin, ancak gri halka oluşmaması için pişirme süresini dikkatle ayarlayın." diyor. Peki her gün yumurta tüketirsek ne olur?
YUMURTANIN FAYDALARI
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kas ve kemik gelişiminde büyük etkisi vardır.
Yüksek miktarda protein içerdiğinden kaslara çok faydalıdır.
İçerdiği amino asit ve vitaminler ile vücudu besler.
Göz sağlığı için çok yararlıdır ve göz bozukluklarına fayda eder.
İyi kolesterolü yükseltir.
Kalp sağlığını korur.
Hafıza problemlerine iyi gelir.
Beyin sağlığı için çok faydalıdır.
Vücudun demir seviyesini artırır.
YUMURTANIN ZARARLARI
Çok faydalı bir besin olmasına rağmen yumurtanın da bazı olumsuz özellikleri vardır. Bunlar genellikle fazla tüketim sonucunda ortaya çıkar.
Bir yumurtada 75 kalori bulunur. Gün içerisinde 3 tane yumurta yemek çok fazla kalori almak demektir. Bu da kilo alımına sebep olur.
Çok yumurta tüketilirse yağ alımı artar. Yağın artması da kalp hastalığı risklerini artırır.
Eğer yüksek kolesterole sahip birisi yerse kolesterol daha da artar. Bu da kalp hastalıkları riskini çoğaltır.
Fazla tüketiminde diyabete yakalanma riski doğar.
Yağlı karaciğer hastalığına sebep olabilir.
YUMURTANIN YAN ETKİLERİ
Yumurta maskesi yapan kişilerde yumurta akı alerji yapabilir. Bu gibi durumlarda da yan etkiler gösterir.
Çiğ yumurta akı, vücuttaki biotinin bitmesine sebep olabilir. Biotin eksilirse kas ve koordinasyon eksiliği, kaslarda kramplar ve ağrılar, saç dökülmeleri, nöbetler görülebilir.
Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Yumurta akına alerjisi olan kişilerde ciltte, dökülme, kızarma, kaşınma gibi sorunlar görülebilir.
Böbrek problemleri olan kişiler için fazla protein çok tehlikelidir ve yumurta fazla tüketilirse vücuda aşırı protein yüklenebilir.