Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
İstanbul sarat ve halk mutfağında Amasya bamyası tercih edilmiştir. Bağırsakları çalıştıran bamya yaş tüketildiği gibi kuru olarak da kışın sofralarından eksik olmamıştır. İstanbul mutfağında Osmanlı döneminde, özellikle bamya pişirilirken mutlaka koruk suyu konulmuştur. Zamanla unutulan koruk suyunun yerini günümüzde limon ve limon tuzu almıştır.
Saray hekimleri bamyayı idrar söktürmek, bağırsakları yumuşatmak, kabızlığı gidermek için kullanmışlardır. Saray hekimleri bamyayı idrar söktürmek, bağırsakları yumuşatmak, kabızlığı gidermek için kullanmışlardır. Günümüzde bazı yörelerde, yazdan kurutulan bamya çiçekleri kaynatılıp içine bal konarak göğsü rahatlatmak için kullanılmaktadır.
Yapılışı:
Soğanı yağda soteleyin, saha sonra bamyayı koyun, onun üzerine domatesleri ilave edin, biraz da tuz serpip ağzını kapatın. Kısık ateşte sebze biraz suyunu çıkarana kadar kapağı açmadan, ara sıra tencereyi sallayarak bamyanın renginin sararmasını sağlayın. Ardında sıcak su ilave edin, ineceğine yakın koruk suyu dökün, soğuduktan sonra servis tabağına koyup servis yapın.