Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bilişim uzmanlarının Bank Asya'da yaptığı incelemelerde şok bir detay daha ortaya çıktı. 17 ve 25 Aralık darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlanınca yasadışı dinlemeleri Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Emniyet'te bir bir silen Paralel Yapı'nın aynı işlemi Bank Asya'da da gerçekleştirdiği anlaşıldı. Yapılan incelemelerde 17 Aralık'tan hemen sonra Bank Asya'da 800 bin işlemin silindiği tespit edildi. Konu yazılı olarak BDDK'da ilgili dairelere iletildi. Bu durumun üzerine gitmek isteyen bürokratlar Kurum içinde cemaate yakın isimler tarafından etkisiz hale getirildi. Edinilen bilgiye göre, muhasebe kayıtları silindi ve bazı borçlar yapılandırıldı.
Ulusal güvenlik incelemesi
BDDK'nın yeni Başkanı Mehmet Ali Akben Bank Asya'nın ortaklarının belgelerini tamamlayamadığını açıklarken, önümüzdeki günlerde bankanın ulusal güvenlik boyutu ile de incelemeye alınabileceği belirtiliyor. Paralel Yapı'nın Kırmızı Kitap'a girmesinin ardından terör örgütü olarak nitelendirilen yapıda yer alan bazı isimlerin bu bankadaki hesaplarının incelenmesi planlanıyor. Uzmanlar, terör örgütü üyeleri ile bir bağ kurulması durumunda bankaya ulusal güvenlik nedeniyle el konulmasının mümkün olduğuna işaret ediyor.
Bilançoları düzelttiler
Bank Asya'nın Eylül 2014'de Bankacılık Kanunu'nun "kısıtlayıcı önlemler" içeren 70. maddesi kapsamına alındığını anımsatan BDDK uzmanları, "Verilen sürede bilançolarını düzeltip, kayıtları silmişler. Aynı dönemde BDDK bilişim uzmanları da bankada inceleme yaptı. O bir yılda 800 bin-1 milyon arasında işlemin silindiği ortaya çıktı. Muhasebe kayıtlarını düzeltip, bazı borçları sildiklerini düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı. Apar topar silinen kayıtlarda himmet gibi gizlenmek istenen hesaplar olduğu düşünülüyor. Yönetimi TMSF'ye geçen Bank Asya'nın ortaklarının eksik belgeleri tamamlayamadığı bildirildi.
HAZAL ATEŞ / ANKARA
DAVALARLA BASKI YAPIYORLAR
Paralel Yapı, BDDK'nın çalışmalarını kilitlemek için milyonluk davalarla baskı yapmaya çalışıyor. Bu yapının üzerine giden kurul üyelerini sindirmek için milyonluk tazminat davaları açılıyor. Nitekim 94 ortağın her biri BDDK üyelerine tazminat ve alacak davası açacaklarına yönelik ihtarname gönderdi. İhtarname çekilenler arasında BDDK kurul üyeleri Olcay Turan, Muhiddin Gülal, İrfan Çevik, Haluk Tözüm ve BDDK Uygulama Dairesi Başkanlığı uzmanlarının bulunduğu bildiriliyor.
BDDK'nın yeni Başkanı Akben birlikte çalışacağı ekibi yeniliyor. Kurulun çalışmalarını kilitleyenlere karşı mücadeleye öncelik veren Akben, Paralel Yapı'ya yönelik işlemi yavaşlatanlarla yollarını ayıracak.
