Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge çalışmalarında ABD ile Türk askerlerinin ilk ortak kara devriyesi bugün başlarken, bir yandan da Türkiye'nin güvenli bölgeye yönelik askeri ve insani hazırlıkları sürüyor. Türkiye, Suriye'deki terör koridorunun önlenmesi için kurmayı hedeflediği "Barış Koridoru" çalışmalarında ABD ile görüşmeleri devam ettirirken, bir yandan da tek başına Fırat'ın doğusunda güvenli bölge kuracakmış gibi planlamalarını yapıyor. Bölgenin ağır silahlardan ve terör unsurlarından temizlenmesinin ardından 1 milyon insanın burada barınabileceği üzerinden hareket eden Türkiye, insanı yardımlarla ilgili çalışmalarını da yaptı. TOKİ tarafından konut yapımı için hazırlıklar sürdürülürken, Kızılay da altyapı çalışması, su ve gıda temini, eğitim ve sağlık hizmetlerini planladı.
6 TUGAY GÖREVDE
Güvenli Bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilmiş Suriyelilerin ülkelerine dönmesi için askeri hazırlıklar da devam ediyor. Edinilen bilgiye göre sınır hattına, ağırlıklı olarak Suruç, Akçakale ve Ceylanpınar bölgelerine 2 komando, 2 mekanize ve 2 zırhlı tugayın unsurları konuşlandırıldı. Kurulması planlanan güvenli bölgede de söz konusu 6 tugayın unsurları görev alacak. Sınır hattında gereken temizlik yapıldıktan sonra, TSK zırhlı birliklerinin, ABD'yle belirlenmiş noktalardan, Suriye tarafına giriş yapması öngörülüyor
BUNUN DAHA KIŞI VAR!
Beşşar Esad rejiminin geçen cuma tek taraflı ilan ettiği ateşkesten sonra bölgedeki saldırılar büyük ölçüde dursa da evleri yıkılan ve gidecek yerleri kalmayan bölge halkı çaresizlik içinde. Rejim ve destekçilerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne düzenlediği saldırılarda evi yıkılan Sümeyye um Ahmet ve ailesi, yüz binlerce sivil gibi İdlib'in kuzeyine doğru göç etmeye karar verdi. Hama'nın kuzey kırsalındaki Latmin köyünden yola düşen 5 çocuklu aile, barınacak yer bulamadı. Sınıra yakın köylerden Kah ve Deyr Hassan arasındaki yolda gördükleri bir su kemerinin altına sığınmaya karar veren aile, kış gelince nereye gideceklerini düşünüyor.