İLKER ÇOBAN (HABER MERKEZİ)
Ağam baklavalarının sahiplerinden İzmirli işadamı Veysel Murat, "gastrit by pass" adı verilen, midenin ikiye bölündüğü operasyon sonucu 6 ayda 45 kilo verdi. 165 kilodan 120 kiloya inen ve 2 yılda 85 kiloya ulaşacağını belirten 32 yaşındaki Murat, hayatının en doğru işini yaptığını ifade etti. Çocukluğundan beri obezite sorunu yaşayan genç işadamı, 6 ay önce gastrit by pass yaptırdı. Laporoskopik olarak gerçekleşen operasyonda Murat'ın midesi ikiye bölünerek mevcut midenin yanında küçük bir mide oluşturuldu. Yemek borusu,
yeni oluşturulan küçük midesine bağlanan Murat'ın mevcut midesine gıda girişi durduruldu. Yeni midesi ile tükettiği gıda oldukça azalan ve sürekli tokluk hissi oluşan Murat, 6 ayda 45 kilo kaybetti. Veysel Murat'ın 2 yılda 45 kilogram daha vereceği belirtildi.
ARKADAŞINDAN ÖĞRENDİ
Yürümekte ve hareket etmekte zorlanan Murat, bir dostunun gastrit by pass yöntemi ile 30 kilo verdiğini öğrendi. Arkadaşının tavsiyesi üzerine operasyonu yaptıran Murat, büyük bir değişim yaşamaya başladı. Operasyonun ardından hızla kilo kaybetmeye başlayan ve gardrobunu baştan aşağı yenileyen işadamı, doktoru Mehmet Görgün'e söylediği ilk sözün, "Bana büyü mü yaptın" olduğunu söyledi. 6 ay öncesine kadar her öğünde 2 kişilik yemek yediğini ve düzensiz beslendiğini belirten Murat, "Daha önce iştahım yerindeydi. Nerede güzel yemek pişirildiğini duysam, uzak bir noktada da olsa üşenmez aracıma binip giderdim. Çok kiloluydum ve zor haraket ediyorum. Ayrıca uyku apnesi hastası da olmuştum. Ama şimdi hayatım çok değişti. Çok az yemek yiyorum. Bir kaç lokmada tokluk hissi oluşuyor ve masadan kalkıyorum" diye konuştu.
Obezite ile savaşan Amerika'da yaygın şekilde uygulanan operasyonun hayat boyu aynı kiloda kalmasını sağlayacağını ve kilo alma tehlikesi bulunmadığını belirten Murat, özgüveninin de geliştiğini söyledi. Artık daha rahat hareket ettiğini belirten Murat, operasyonu herkese tavsiye ettiğini kaydetti.
Tokluk hissi yaratıyor
Veysel Murat'ın operasyonunu laporoskopik olarak gerçekleştiren Uzman Dr. Mehmet Görgün, şöyle konuştu: "Mideyi yemek borusunun yakın bir bölgesinden küçük ve büyük bölüm olmak üzere ikiye bölüyoruz. Gıdalar küçük mideye gidiyor. Yemek borusuna yakın olan ve tokluk hissini yaratan sinirlerin bulunduğu küçük mide, kısa sürede tokluk hissi yarattığı için az gıda alınmasına neden oluyor. Ayrıca küçük mideden bağırsağa direk geçiş yapıyoruz. Büyük midenin ise, salgıları, kanlanması ve sıvı üretmesi devam ediyor. Sadece gıda girişi olmuyor. Bu operasyonun büyük mideye zararı yok. Çünkü beslenmesi kan yoluyla. Ancak emilim azalması nedeniyle operasyonu yaptıran kişilerin hayat boyu vitamin takviyesi alması gerekiyor."
