Canlı canlı bal yapımı

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından yaptırılan ''Muğla Arıcılık Müzesi''nde yaklaşık 100 yıl önce arıcıların kullandıkları malzemeler ile yaşamları, hazırlanan maketler ve tablolar ile anlatıldı. Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, Muğla Arıcılık Müzesi'nin Muğla için çok önemli olduğunu fakat bu zamana kadar hayata geçiremediklerini belirterek, ''Türkiye çam balı üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı Muğla'da, ilk defa bal üretiminde kullanılan 100 yıllık malzemeler sergilenirken, şeffaf kovanlarda da bal üretimi canlı olarak izlenebilecek'' dedi.
Şahin, Muğla'da 1900'lü yıllardan itibaren arıcılığın fiili olarak yapıldığını tespit ettiklerine işaret ederek, ''Arıcılığın dünden bugüne serüvenini ve yaşam tarzlarını hazırladığımız maketler ile anlatarak Muğla'da kültür turizmine hizmet veriyoruz. Muğla'da arıcılığı ve dünyaca ünlü çam balını öne çıkarmak, görsel olarak tanıtım yapabilmek için akvaryum kovanlarda çam balının üretim aşamalarını gösteriyoruz. Diğer taraftan arıcıların dününü unutmaması amacıyla tarihte arıcılık ile ilgili yaşanan gelişmeleri anlatarak 'Arıcılığın dünden bugüne serüveni'ni yansıtmak istedik'' diye konuştu. Toplumda balın üretim aşaması ile ilgili doğru bilgi vermeyi amaçladıklarını anlatan Şahin, ''Toplumumuz köyde çiftçilerin 15-20 saat içerisinde bal ürettiklerini zannediyorlar. Oysa durum böyle değil. Arıcı balı 5-6 ay evinden uzakta ve zor şartlarda üretiyor. Biz bunu da müzemizde hazırladığımız maketler ile anlatmak istedik. Müzemizde gezildiği zaman dünden bugüne nasıl arıcılık yapıldığı, arıcıların hangi zor şartlar altında balı ürettiklerini anlatıyoruz'' dedi.
1900'lü yıllardan günümüze kadar arıcıların kullandıkları malzemelerin Muğla Arıcılık Müzesinde sergilendiğini kaydeden Şahin, şöyle konuştu: ''Müzede arıcıların bal yolculuğu, yaşadığı sıkıntılar, kullandıkları malzemeler ve üretilen ürünler sergileniyor. Tüketiciler müzeye geldiklerinde arıcılığın nasıl yapıldığını ve tarihçesini çok iyi öğrenecekler. Ayrıca yine şeffaf kovanlarda arıların bal yapma safhaları izlenebilecek. Müzede yurt içinden ve yurt dışından gelen ziyaretçilere çam balının üretim aşamaları ve tanıtımı yapılacak. 232 metrekare alandan oluşan Muğla Arıcılık Müzesi'nde bal ürünlerinin tanıtımının yapılacağı ve tadılacağı bir köşe bulunuyor.''
Müzede ressamlar tarafından yapılan kum sanatı, mermer sanatı, doğal taş sanatı ve resim sanatı gibi altı dalda arılar ve arıcılıkla ilgili yapılmış eserler sergilenirken, arıcılığın dünden günümüze geçmişiyle ilgili araç ve gereçlerle bal üretim yöntemleri maketlerle anlatılıyor. Müze içerisinde bal üretimi maketlerle anlatılırken, hazırlanan şeffaf kovanlar sayesinde arıların nasıl bal yaptıkları izlenebiliyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.