ÖZGE ÖNDER (HABER MERKEZİ)
Televizyon teknolojileri ve yayıncılık dünyasının en yeni ve önemli gelişmelerinin tartışıldığı "Sayısal Tv-İnternet Teknolojileri Eğitim Semineri" İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (İESOB) Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Toplantıya RTÜK Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yücel, RTÜK İzmir Bölge Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, Türkiye Elektrik Elektronik Teknisyenleri Federasyonu Başkanı Abdullah Kaya, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ve oda başkanları katıldı.
PAZARLAMA ZAMANI
Seminerin açılış konuşmasını yapan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, eğitime bütçe ayıran tek teşkilatın esnaf odaları olduğunu vurguladı. Mutlu, "Biz üyelerimizin gelişen çağın gereksinimlerine ayak uydurmasını sağlamıyorsak bunun vebali bizim. Üstelik ülke olarak artık gelişen teknolojileri takip etmek yerine yeni teknoloji yaratıp yurdışına pazarlama zamanımız geldi. Umarım artık takibe uğraşmak yerine biz bu teknolojiyi yaratırız" diye konuştu.
Türkiye'nin teknolojiyi geriden takip ettiğini ve bazen bunun avantaja dönüştüğünü kaydeden RTÜK Yönetim Kurulu üyesi Taha Yücel, "DVB-T adlı yeni bir karasal yayın dünyada kullanılmaya başladı. Biz bunu test ederken, DVB-T2 çıktı. Bu sayede daha yeni teknolojide bir yayını ülkemizde kullanmış olacağız" dedi.
DVB-T2 sayısal karasal televizyon yayınının çanak antene gerek kalmaksızın tüm televizyonlara uyumlu olacağını kaydeden Yücel, "Bu yayın ikinci jenerasyon karasal yayın. Çanak antene gerek kalmaksızın set üstü kutuyla izlenebilecek. Test yayınları başlıyor ve kısa sürede Türkiye bu yayını kullanacak" diye konuştu.
Yeniliklerin takibi şart
Yönetmeliklerde elektrik teknisyenlerinin isminin yer almadığını ancak akıllı binalarda en büyük rollerin kendilerine düştüğünü belirten Türkiye Elektrik ve Elektronik Teknisyenleri Federasyonu Başkanı Abdullah Kaya, "Yurtdışında, teknolojileri algılamayan sanatkarların yetki belgeleri bir yıllığına ellerinden alınıyor. Daha sonra teknoloji sınavından geçerlerse, yetki belgeleri tekrar veriliyor. Ülkemizde de aynı uygulama olmalı" dedi.
