İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, eşi Can Kestelli ve beraberindeki misafirlerin Yunanistan'ın Poros Adası açıklarında yaşadığı deniz kazasına ilişkin incelemenin sonuçları ortaya çıktı. İncelemede, mürettebat kamarasına ait lombozun (gemilerdeki kalın pencereler) olay sırasında açık olduğu ortaya çıktı. Elde edilen bilgilere göre A kategorisinde yer alan ve zorlu deniz koşullarına dayanıklı olarak tasarlanan yüksek standartlı katamaranın neden su aldığı merak konusu oldu.

YAPISAL HASAR BULUNMADI
İlk incelemelerde teknenin gövdesinde çatlak, yırtılma, deformasyon veya ciddi bir yapısal hasar bulunmadığı belirlendi. Sualtı aksamlarında da olağan dışı bir durum tespit edilmedi.

18 Ağustos'ta tersaneye çekilen teknede yapılan dış incelemede, iskele taraftaki mürettebat kamarasına ait lombozun açık olduğu belirlendi. Raporda şu açıklama yer aldı: "Mürettebat kamarası lombozunun açık olduğu görülmüştür. Söz konusu lomboz, teknenin dalgalı denizlerde seyrettiği durumlarda özellikle dış etkilere açık bir bölgede yer almaktadır. Olay sırasında bildirilen hava koşulları, bu açıklıktan ciddi miktarda su girmesine elverişli nitelikteydi. Bu faktörler ışığında, mürettebat kamarası lombozunun açık bırakılmış olması, gözlemlenen su girişi için teknik açıdan tutarlı bir açıklama sunmaktadır."

METEOROLOJİ UYARMIŞTI
Yolcuların ölümden döndüğü tekne kazasından önce, Yunan makamları tarafından Ege Denizi'nde etkili olan şiddetli fırtına nedeniyle resmi meteoroloji uyarıları yapılmış ve hatta bölgedeki bazı feribot seferleri iptal edilmişti. Işınsu Kestelli, "Deniz yolculuğu teknemizin olumsuz hava koşulları sebebiyle alabora olması nedeniyle adeta kâbusa dönüştü" dedi.