Geleneksel Rum mimarisi izlerini taşıyan Sızmahan Otel, 1908 yılında Osmanlı döneminde zeytinyağı fabrikası olarak faaliyet göstermeye başlamış... Aslına sadık kalınarak restore edilen taş yapı, yapımından yaklaşık 100 yıl sonra 2008 yılında Ayvalık Ticaret Odası Meclis Üyesi Mustafa Büyükşıvgın tarafından restore edilerek 10 odalı bir butik otel/restoran olarak yeniden işlevlendirilmiş... Ayvalık merkezde konumlanan Sızmahan, denize açılan kapıları ve Cunda'ya bakan iskelesi ile karşılar misafirlerini... Sofralarında Ayvalık ve bulunduğu coğrafyaya özgü tatlar yer alır. Misafirlerine ev sıcaklığı sunan butik otel/restoran, lezzet konusunda da iddialı... Her daim mevsim balıkları, kalamar, ahtapot, şarap soslu kum midye, karidesli mantı, lakerda, saganaki peyniri, rum böreği, balık simidi, beğendili ahtapot, iki yakayı biraraya getiren sayısız mezesi, coğrafyaya özgü otları ve tatlılarıyla 12 ay boyunca gurme misafirlerini ağırlıyor. Sızmahan, restoranına, otel müşterisi olmaksızın dışardan da misafir kabul etmektedir. Ayvalık, Girit ve Midilli mutfağının lezzetlerini taşıyan sofralarında karşı yaka dostlarını sıkça ağırlamaktadır.
Bahar ve yaz aylarında Ayvalık tatlarını deneyimlerken Cunda manzaralı eşsiz günbatımını seyre dalacağınız iskelesi, kış aylarında ise şömine ve soba karşısında sıcacık sohbet ve renkli sofrasıyla huzurlu bir keyif durağı Sızmahan... Misafirlerini güne hazırlayan serpme kahvaltıda, Ayvalık zeytin ve peynirleri, ev yapımı reçelleri, sakızlı kurabiyeleri, sakızlı keki, otlu böreği, köy yumurtası, otlu omleti başroldedir.
CUNDA MANZARALI
Edremit Koca Seyit Havalimanına 30 dk., Ayvalık otogara 10 dk uzaklıkta yer alan Sızmahan deniz ulaşımını tercih eden misafirlerini iskelesinden de karşılayabilmektedir. Hem tarihi yapı hem de denizden vazgeçemeyen lezzet düşkünlerinin huzurlu durağıdır Sızmahan... Özellikle yaz aylarında iskelede gün batımını ve akşam yemeğini almak isteyen misafirlerin rezervasyon yaptırması önerilir. Aile işletmesi olarak yolculuğuna devam eden Sızmahan misafirlerine kendilerini evlerinde hissettirecek, özel gün ve anlarına ev sahipliği yapacak, gelişmiş damak tatlarına hitap edecek lezzetleri ile hizmet sunmaya devam ediyor.
BUCA'DA BİR LEZZET ADRESİ, KAHVE DİYARI
Bugün yolumuz Buca'nın öğretmenler sokağı olarak bilinen Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kampusü'nün yanındaki cafe ve restoranlar sokağında; bu bölgenin en eski hatta ilk mekanı olan "Kahve Diyarı"ndayız. Kahve Diyarı zincir bir marka, şu anda 180 şubeyle hizmet vermekte 2018 yılında ise 500 şubeye ulaşmayı hedeflemektedir. Bir kahve diyarı nasıl lezzet diyarına dönüşür, ben işin bu kısmı ile ilgileniyorum. Bu arada marka ve markalaşma konusunda çalışmaları olan birisi olarak ülkemizde doğup büyüyen uluslarası marka olma yönünde ilerleyen Kahve Diyarı'nı ilgiyle izlemekteyim. Başarılarının devamını diliyorum.
TAZE VE LEZZETLİ
Buca Kahve Diyarı'nın işletmecisi Şeyhmus Dal ve ailesi daha önce Hollanda'da birçok sektörde faaliyet göstermiş. 2013 yılında Türkiye'ye dönüş yaptıktan sonra aynı yıl bu mekanı açmışlar. Zincir bir cafe restorana yaptıkları küçük ve yerel dokunuşlar, aynı zamanda nasıl bir lezzet adresi oldukları konusunda ipuçları veriyor. Mekanda ana yemekten başlangıçlara, pizza, salata, makarna çeşitleri, hamburger ve mantı, hem göze hem damağa hitap ediyor. Ana yemeklerden "Etli Fajita" gerçekten lezzetiyle, pişirmesiyle, sunumuyla bir harika... Pizzaların hamurlarını kendileri açıyor, dondurulmuş hiçbir gıda yok. Her şey taze ve lezzetli.. Makarnada Köri Soslu Tavuklu Fettucine'yi denemenizi tavsiye ederim.
Mantı ev yapımı, el açması, lezzeti mükemmel. Tatlılardan pasta çeşitleri ve waffle'ın tadı harika...Mekanda çok özel kahvaltı servisi bulunuyor, ekonomik koşullarda güzel bir kahvaltı için adresiniz bence Buca Kahve Diyarı olsun. Mekanda 35 kişi çalışıyor; 400 kişilik kapasiteye sahip her türlü organizasyon ve özel günlerinizi kutlaya bilecek her türlü alt yapı donanım ve hizmet kalitesine sahip.
Mekanın işletmecisi ve aynı zamanda Öğretmenler Evi Güzelleştirme Sokağı Derneği Başkanı Şeyhmus Dal'a lezzet adresi olmanın sırrını sordum. Dal, "Öncelikle işinin ehli, en iyi usta aşçılarla çalışıyoruz. Ürünlerimizde bizzat kendimiz en iyi doğal, taze ürünler kullanıyoruz.
Dondurulmuş, doğal olmayan hiçbir ürün kullanmıyoruz. Müşterilerimize bizim yemediğimiz hiçbir ürünü sunmuyoruz. Yerel lezzetleri de Kahve Diyarı standardı ve kalitesi ile buluşturunca, işinizi de severek yapınca, başarı ortaya çıkıyor" diye yanıtladı.
SEZER ALTAN
