Çocukların uzun boylu olmasında şüphesiz genetik ve çevresel faktörler kilit rol oynuyor.
Ancak beslenme alışkanlıkları da bir o kadar etkili. Beslenme dengesinde yüzde 50 karbonhidrat, yüzde 30 protein ve yüzde 20 yağ oranının yanında; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeler, tahılgiller ve baklagilleri de günlük beslenmeye dengeli dağıtmalıyız. Buna karşın boy uzamasını etkileyen ve içerdiği vitaminler ve mineraller açısından bazı besin ögeleri de öne çıkabiliyor.
Baklagiller ve kabuklu yemişler
Demir, kırmızı kan hücrelerini oluşturmanın bir parçası. Böylece kanımız vücudumuz boyunca oksijen taşıyabiliyor. Demir içeren gıdalar arasında kırmızı et, kümes hayvanları, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kuru baklagiller, kabuklu yemişler ve yumurta gibi besinler bulunuyor.
Bitter çikolata ve mercimek
Vücudumuz kalsiyum ve D vitaminini doğru bir şekilde işlemek için magnezyuma ihtiyaç duyuyor.
Magnezyum açısından zengin yiyecekler, siyah çikolata, avokado, fındık, somon balığı ve mercimek gibi baklagille. Ham çikolata ayrıca enzimler ile triptofan içerir. Bu amino asit sonunda melatonine dönüştürülür. Melatonin daha iyi uyku ve boy uzamasına etkilidir
Domates, üzüm ve nar
Melatonin açısından zengin gıdalar arasında başı çeken kiraz, yer fıstığı, mısır, kuşkonmaz, domates, üzüm, nar, zeytin, brokoli, salatalık, arpa, yulaf ezmesi, ceviz ve ayçiçeği çekirdeği tohumu çocukların sağlıklı büyümesini büyük ölçüde destekliyor.
Et, tavuk ve yumurta
Protein içindeki aminoasitler, vücut tarafından organlardan kemiklere kadar tüm dokuları oluşturmak için kullanılıyor. Sığır eti, tavuk ve yumurta proteince zengin besinler arasında.
Süt, yoğurt, fındık
Kalsiyum kemik sağlığı için çok önemli. Süt, yoğurt, fındık, fasulye, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sardalya gibi kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmeli.
Portakal, çilek ve kivi
Sağlıklı kemikler oluşturmak için C vitamini çok önemli. Vücudumuz kolajen oluşturmak için C vitamini kullanıyor. Portakal, kivi, çilek, ananas, karpuz, kavun ve sivri biber bu yiyeceklerden birkaçı.
Balık ve peynir
Kemikleri sağlıklı ve fonksiyonel tutmak için D vitamini gerekiyor. Ton balığı, uskumru, somon, peynir ve yumurta tüketmek D vitamini seviyesinin yüksek olması açısından önem taşıyor.
Kabak çekirdeği ve fıstık
Bir amino asit olan ve büyümede rolü bulunan arjininden günde yaklaşık 15-20 gram tüketmek gerekiyor. Arjininin yüksek olduğu gıdalar arasında; tavuk, kabak çekirdeği, soya fasulyesi ve yer fıstığı bulunuyor.