• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • İkindiye 23:55:00
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608

Taze balık ve Ege otları ile lezzetli bahar rotası

Taze balık ve Ege otları ile lezzetli bahar rotası
Giriş Tarihi: 28.4.2019

Cunda'ya gelip de Salih ustanın doğal enfes lezzetleri tatmadan gidilmez. Cunda Körfez Restoran Cunda merkezde yer almakta olup Ada'nın en sıra dışı işletmelerinden bir tanesidir. Nedeni ise her şeyini yaşamını buraya adamış ömrünü bu sektörde geçirmiş Salih ustanın varlığı. Her şeyin doğal ve taze olması. Salih Usta bütün sebzeleri kendisi yetiştiriyor. Ayvalık'ın meşhur otlarını bizzat kendisi topluyor. Deniz börülcesi, brokoli salatası, midye dolma, lakerda, kalamar salatası, karides salatası, ahtapot salatası, deniz ürünleri kokteyl gibi zengin ürünlerinden oluşan mezeler.

Midye tava, kalamar tava, karides bademli, kalamar ızgara, kalamar dolma gibi ustanın salatası çok özel. İçinde Ayvalık'ın bütün ot çeşitleri bulunuyor. Isırgan otlu fener kavurma da Salih ustanın özel lezzetlerinden. nefis ara sıcaklar, günlük balık çeşitleri sunuluyor. Salih ustanın özel lezzetlerinden.

BASLANGIÇTAN TATLIYA BİR SÖLEN DENİZ RESTORAN
Ege sofra kültürünün en leziz çeşitlerini deniz ürünleri ile harmanlayan Cunda Deniz Restoran Meşhur Taş Kahve'nin hemen yanında yer alıyor. Cunda adasının restoranlarında başlangıçta getirilen kızartılmış kekikli ekmeği sızma zeytinyağına bandırıp sakın karnınızı doyurmayın çünkü daha onlarca nefis meze ve ara sıcak ve muhteşem balıklar sizi bekliyor olacak. Soğuk mezelerde portakallı kuru börülce salatası, kabak çiçeği dolması, ada patlıcan, Girit ezme, gerdan otu salatası, Isırgan otu salatası, Enginar salatası rağbet görüyor. Ara sıcaklarda fener balığından şevketi bostanlı kavurma, ahtapot beğendi, gemici böreği, karides ve kalamarı mutlaka denemelisiniz. Ana yemeklerde ise dil balığı sote, karides pavurya ve ahtapot kıymasından yapılan deniz lokumu, akkız otlu balık kavurma ve mevsimine uygun taze balık var. Sıra tatlıya geldiğinde ayva, kabak tatlısı, Ayvalık'a özgü vişne reçelli taze lor ve Cunda rüyası hafiflikleriyle tatlı bir son vadediyor.

​KABUKLU DENİZ ÜRÜNÜ DİYORSANIZ BAY NİHAT
Bay Nihat gerek lezzetleri, gerekse yöreye özgü taş binasıyla Cunda'nın simge mekânlarındandır. Meze çeşitlerinin birçoğunun kendilerine özel olduğu restoranın mutfağında 25 yıldır aynı usta var. Örneğin Ahtapot salatanın sakızlı, kekikli, ızgara, tuzlama gibi birçok farklı çeşidi bulunuyor. Bu çeşitlilik diğer mezelerde de geçerli. Ayvalık mutfağı özellikle zeytinyağlı yemekleriyle öne çıktığı için yaprak sarma, kabak çiçeği dolması, haşlama ot çeşitleri sofraların vazgeçilmezi. Kabuklu deniz mahsulleri midye çeşitleri de akılları baştan alacak güzellikte. Bay Nihat'ta Tatlı olarak patlıcan tatlısı denenebilir.

YÖRESEL BAKKALDA KAHVALTI: TERECİ
Yöresel pazar olarak da hizmet veren Tereci, kahvaltı deyince ilk akla gelen mekanlar arasında. Her yörenin kendine has ürünlerini burada bulmanız mümkün. Lezzetli ve faydalı bal çeşitleri, zengin tahıl grubu, pekmez, tarhana, salça ve turşu çeşitleri gibi yüzlerce ürünü yöresel bakkal konseptinde sunuluyor. Mağazadaki 63 çeşit peynir çeşidinin arasında Antakya'nın sürk peyniri, Kars yöresinin meşhur gravyer peyniri, Van'ın salamura otlu peyniri, Çorum'un Kargı tulumu, Konya'nın tandır peyniri, Diyarbakır örgü peynirini bulmak mümkün. Yusufeli tereyağı, Trabzon tereyağı, Akçaabat tereyağı da seçenekler arasında.

AYVALIK'IN İLK SEHİR OTELİ: BACACAN
Rotamız​ Bacacan Otel şehir merkezinde 4 yıldızlı Ayvalık'ın ilk şehir oteli. Ayvalık'ın kalbinde, Ege Denizi ile iç içe bir konumda yer alan oteli ön cephesi Ayvalık Kalesi ve tarihi Ayvalık evlerine bakarken arka cephesi muhteşem deniz ve Cunda Adası manzarasına sahip. Otel, şehrin gürültüsünden uzakta, huzur içinde konaklayabilirsiniz. Denizin üstünde iskelede yemeğinizi yiyip Cunda ve körfez manzarasında enfes lezzetler eşliğinde içeceğinizi yudumlayabilirsiniz. Bacacan otelin iskelesinde güneşi batırmak ayrı bir keyif. Menüsünde öncelikle Ayvalık'ın yerel ve yöresel tatlarını, Ayvalık'ın meşhur ot çeşitlerini, deniz mahsullerini ve Ayvalık mutfağını koruyup yaşatıyorlar. Restoranda deniz mahsullerinin yanı sıra Dünya mutfağından seçme lezzetler sunulmaktadır. Fleminyon, beef strongonof çeşitlerini ve şnitzelini de denemenizi tavsiye ederim.


GİRİT MUTFAĞI İÇİN AYVALIK BALIKÇISI KEREM
Ayvalık Balıkçısı Kerem Girit ve Ege Mutfağı'nın zengin meze çeşitleri ve ara sıcaklarını tatmak için doğru bir adres. Bu çeşitliliğe lezzete tazeliği doğallığı, yörenin zeytinyağını, servis kalitesini müşteri memnuniyetini de ekleyince ortaya başarı hikâyesi çıkıyor. Ayvalık Balıkçısında bulunana meze çeşitlerine başka yerde rastlamak zor. Ben ancak bir kısmını, kendi damak zevkime göre tadabildim. Bunlar arasında hardallı levrek marin, isli ahtapot, isli lakerda, fesleğenli köz patlıcan, Ayvalık balıkçı mezesi, balzamik soslu karides ve sakal kalamar, ahtapot tandır, sütlü levrek marin, kremalı karidesli akkız otlu ve yoğurtlu dil balığı var ve hepsi gerçekten muhteşem.

​MEŞHUR TOSTU YEMEK İSTEYEN SULTAN FASTFOOD'A
Ayvalık'ın markası olan "Ayvalık Tostu" yemek istediğinizde adresiniz "Sultan Fastfood". Mithat Karapınar... 1991 yılında çıraklıkla başlamış bu işe, 28 yıldır bu işlerin içindeyim. Ayvalık merkezde faaliyet gösteren Sultan fastfood 16 yıldır faaliyette. Hiç bir zaman kaliten ödün vermeyen Sultan Fastfood her zaman yöresel doğal kaliteli malzemeler kullanıyor. Öne çıkan ürünlerden bahsedecek olursak, yüzde yüz karışık, tulum peynirli kasap sucuklu, kavurmasını kendilerinin yaptığı kaşarlı kavurmalı tosttan bahsedebiliriz.

POPÜLER AMA GİZLİ MEKAN DERSAADET KAHVE VE SAİRE
Foça'ya bağlı 600 yıllık bir köy olan Kozbeyli, tarihi taş evleri, eşsiz doğası ve muhteşem deniz manzarası ile son yıllarda popülaritesi artan yerlerden biri. Dersaadet Kahve Ve Saire ise, yaklaşık bir buçuk yıldır konuklarına hizmet vermesine karşın, hala pek çok köylünün bile bilmediği bir mekan. Bu kafenin anayol üzerinde hiç tabelası yok. Müdavim mekanı olan kafe, keşfedilmek için değil sanki gizemli kalmak için çaba harcıyormuş gibi. Şu an müze olarak değerlendirilen Tarihi Çapkınoğlu Meyhanesi'nin sokak içinde - çıkmaz bir yolmuş gibi görünen dönemeçten sonra - yaklaşık 30 metre ilerleyince karşınıza çıkan kış bahçesi şaşkınlık içinde kalmanıza yol açar. Tamamen camdan oluşan kapalı mekan botanik bahçesini andırır. Bu butik işletmede kahvaltı, bir kaç çeşit tatlı ve börek gibi atıştırmalıklar, kahve çeşitleri, limonata gibi içecekler sunuluyor. Kahvaltıda enfes kaliteli peynirlerin yanı sıra öne çıkan en önemli nokta ev yapımı ekmekler ve reçeller. Yüksek kalite ve özel lezzetler için uğraşılan Dersaadet Kahve'nin anlayış farkı burada ortaya çıkıyor; zerdeçallı ve 85 yıllık ekşi maya ile kendi ürettikleri ekmeklerle günde en fazla 20 kişiye kahvaltı verebiliyorlar. Bu nedenle müdavimleri de önceden rezervasyon yaptırmaya alışmışlar. Dersaadet Kahve'de lezzetler bununla da sınırlı değil; yine kendi ürettikleri zencefilli limonata, kahvelerin yanına çok yakışan cheesecake ve tiramisu, ev yapımı börekler ve dahası.

CUNDA'NIN ŞİRİN OTELİ NİSİ
Cunda'daki bu şirin otel, Rahmi Koç Denizcilik Müzesinin (Eski Taksiyarhis Kilisesi) hemen yanında yer alıyor. Otelin içerisindeki çok özel dekorasyon bir dinginlik keyif sunuyor. Bahçesi yaz kış bakımlı. Kışın ayrı yazın ayrı çiçeklerle süsleniyor. Nisi Otel'de her sabah harika serpme kahvaltı sunuluyor. Ev yapımı reçeller, soslar, hamur işi yiyecekler, yöresel peynirler, otelin kendi çiftliğinden toplanan zeytin çeşitleri, zeytinyağı, yumurtalar ve organik sebzeler, serpme kahvaltıda sunulanlardan sadece birkaçı. Kahvaltıda kullanılan tüm ürünler kaliteli. Otelin zeytinyağı, salçaları kendi imalatları. Sabunlar da kendi zeytinyağlarından üretiliyor.

​TARİH KOKAN RUM EVİNE MİSAFİR OLUN: CUNDADA
Cunda'nın tarih kokan sokaklarında yer alan eski bir Rum evi olan, Cunda'da muhteşem bir otel. CundAda otel olarak misafirlerine klasik otelcilik konseptinin dışında adanın özgün mimarisini yansıtan bir konseptle hizmet veriyor. Otel, Kurşun Yarası dizisinde Kaymakamın evi olarak kullanılmış. Kahvaltı yemyeşil bahçede organik ürünlerle açık büfe olarak servis ediliyor.

SEZER ALTAN - LEZZET DURAKLARI

Taze balık ve Ege otları ile lezzetli bahar rotası haberine yapılan yorumlar ( yorum)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Turkuvaz olarak kişisel verilerinizi işliyor, aynı zamanda kanunlarda öngörülen teknik ve idari tedbirleri alarak bu verilerinizin korunması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. İşlenen kişisel verilerinize ilişkin aydınlatma metnine veri politikası sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
BİZE ULAŞIN