Vücudun doğal soğutma mekanizması olan terleme, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Fiziksel aktivite, sıcak hava ve stres gibi bilinen etkenlerin yanı sıra, tükettiğimiz yiyecek ve içecekler de terleme üzerinde önemli bir rol oynar. Baharatlı yemeklerden kafeinli içeceklere kadar bazı besinler, vücutta termojenezi artırarak veya sinir sistemini uyararak terlemeye neden olabilir. Vücudumuzda 2 ile 4 milyon arası ter bezi bulunuyor ve bunların çoğunluğu "ekrin bezleridir".

Ekrin ter bezleri, vücudumuz sıcakken terin oluşmasını sağlarlar. Terin asıl amacı, ısıyı buharlaştırıp serbest bırakarak vücudu soğutmaktır. Vücut ısısını artıran veya vücudun daha fazla çalışmasına neden olan yiyecekler yediğinizde veya içtiğinizde, bu durum ekrin ter bezlerini uyarabilir ve kendinizi ekstra terli hissetmenize neden olabilir.Acı sostan jalapeno biberlerine kadar baharatlı yiyeceklerde kapsaisin adı verilen kimyasal bir bileşen bulunur. Kapsaisin, beynimize sinyal ileten sinir reseptörlerine bağlanır ve bu, ısı olarak geri döner. Vücudumuz daha sonra kendini soğutmaya çalışır ve terleriz. İnsanlar acı seviyesini farklı algılar, bu da acı yedikleri zaman ne kadar terlediklerini belirler.Bir fincan sıcak kahve veya bir kase sıcak çorba içmek, vücudunuzun iç ısısını yükseltir. Bu sıcaklık arttığında ekrin bezleri vücudunuzu soğutmak için ter salgılar. Bu yüzden aslında sıcak bir içecek içmek ısıyı üzerinizden atmaya yardımcı olabilir.

SİNİR SİSTEMİ UYARISI
Kafein içeren yiyecek ve içecekler (kahve, siyah çay ve enerji içecekleri gibi), merkezi sinir sistemini uyarır ve ter bezlerini harekete geçmesine neden olur. Yüksek proteinli etler midede daha uzun süre sindirilir ve vücut daha fazla enerji harcar. Dolayısıyla terlemeyi artırır.

