RIDVAN KÖRPE (MANİSA)
Manisa Belediyesi'nin 21 ekmek fırınında yaptığı denetimlerden sonra Başkan Cengiz Ergün'ün fareli, böcekli üretim yapıldığını açıklamasının üzerinden yakşalık iki hafta geçtikten sonra Vali Celalettin Güvenç'ten sert açıkyala geldi. Vali Güvenç, Başkan Ergün'ün, "21 fırında fareli, böcekli üretim yapılıyor, kapatamıyoruz" sözlerini 'maksadı aşmış açıklamalar' diye niteledi. Güvenç, "Ben bu ilin valisi olarak kimseye fareli böcekli ekmek yedirtmem. Zaten böyle bir şey de yok. Başkanın söylediği sohbet ortamında olan şeylerdir" dedi.
YORUM FARKI
Valilik makamında 2010 yılı gıda denetimleri için yapılan protokole Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, İl Sağlık Müdürü Ziya Tay ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Serdar Bulut katıldı. Ergün'ün iki hafta önceki açıklamalarının ardından ilk kez bir araya gelen Vali Güvenç, imzaların atılmasının ardından basın önünde görüşlerini açıkladı. Önce protokolle ilgili konuşan Güvenç, "2010 yılı merkez ve ilçelerde gıda kontrolü denetimi için protokol imzalıyoruz. Protokol şimdiye kadar rutin olarak devam eden belediye, Tarım Müdürlüğü ve Sağlık müdürlüğü ile ortaklaşa yapılan denetimlerin 2010 yılı programı ile ilgili bir protokoldür" dedi.
AMACINI AŞTI
Protokolün ardından basın mensuplarının, "Fareli ve böcekli olduğu tespit edilen 21 fırın ne olacak?" sorusuna Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "21 ekmek fırınına ceza kesilecek. Protokol sadece fırınları değil, tüm gıda satılan yerleri kapsıyor" karşılığını verdi. Bu sözler üzerine araya giren Vali Güvenç, "Denetimlerde yıllık koordinasyon valilik tarafından sağlanır. Biz burada 2010 yılı çalışma programını takvime bağlıyoruz. Yasada boşluk yok. Başkanla aramızda yorum farklılığı var. 2008 Eylül ayında yeni yönetmelikle il özel idareler ve belediyelerin birlikte denetim yapması konusunda yetkilendirildi. Başkanın 'Fırınları kapatma yetkimiz yok' açıklaması yorum farklılığıdır."
Güvenç sözlerini şöyle sürdürdü: "Yasada fırın kapatmalarla ilgili boşlukların olduğu iddia edildi. Hiçbir boşluk yok. Ben 'sağlıksız ekmek yiyoruz' iddiasını kabul etmem. Denetim yapmayan hakkında soruşturma açarım. Fareli, böcekli bir ekmeği yiyen varsa bana ya da başkana niye gitmedi. Vatandaş niye bizi haberdar etmiyor. Manisa'da fareli, böcekli ekmek yapan yer yok. Eğer başkan öyle bir şey dediyse, amacını aşan bir sözdür."
"Yeterli denetçi mevcut"
Vali Güvenç, konuşurken, Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün gerginliği Valilik makamında bulunanlar tarafından da farkedildi. Vali Güvenç, merkezde 38 gıda denetçisi bulunduğunu bunların da yeterli olduğunu söyledi. Manisa'da vali olarak kimseye fareli böcekli üretim yaptırmayacağını ifade eden Vali Güvenç, "2009 yılında belediyenin ve bizim denetim yaptığımız yerler var. Belediye kendi yetkisi ile 140 TL ceza keserken, biz bin 120 TL ceza yazmışız. Rahat olun. Fareli, böcekli ekmeği kimse satmaya ve üretmeye cesaret edemez. Kurumlar arasında da sıkıntı yok" dedi.
Vali Güvenç'in açıklamalarının üzerine yorum yapmaktan kaçınan Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün de, "Biz bu saatten sonra işimize bakarız. Gerekli kontrolleri yaparız" demekle yetindi.
