Bir dönem moda olan ve birçok kadını sağlığından eden '0 beden' takıntısı, yerini büyük kalçalara bıraktı. Dünya starları bu akımı başlattı, kadınlar rahat nefes aldı.
Aslında ince bel ve geniş kalçalar 1800'lü yıllarda zarafetin ve güzelliğin göstergesiydi.
İç Hastalıkları Uzmanı Lütfiye Derya İnal, "Armut tipi vücut olarak da nitelendirilen ince bel ve geniş kalça her dönem 'çekici' bir görünümün ve doğurganlığın simgesi oldu. Üst bedenin kalçadan daha geniş olduğu 'elma tipi vücut'a üstünlüğü ise artık bilimsel olarak da kabul görüyor" dedi.
BESLENME ÖNEMLİ
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bel-kalça oranı kadında 0.85, erkekte 0.9'un altında olmalı. Bu oran 1'i geçtiğinde tehlike çanları çalmaya başlar. Dr. Derya İnal, "Haliyle ince belli, geniş kalçalı 'armut' tipi Türk kadınları, göbekli 'elma' tipi Avrupalı kadınlara göre çok daha şanslı. Daha sağlıklı, daha doğurgan" dedi.
Kalça ve basendeki yağlanma artışı, estetik olarak birçok kadının korkulu rüyasıdır. Bunun için öncelikle diyetimize dikkat etmeliyiz.
Porsiyonlarımızı azaltmalıyız. Yağlı besinlerden, kızartmalardan mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Makarna, pilav, patates, ekmek, hamur işi gibi karbonhidrat yükü fazla olan besinleri fazla tüketmemeye özen göstermeli, özellikle şerbetli tatlılardan ve şekerli içeceklerden uzak durmalıyız.
ACI BİBERLE ERİTİN
Öğünlerimizdeki sebze ve meyve oranını artırmalıyız. Haftanın en az 3 günü ve en az 40 dakika tempolu egzersiz yapmalıyız.
Bunun yanında yağlanmanın fazla olduğu bölgelere yönelik egzersizler ve pilates de oldukça faydalıdır. Su ise olmazsa olmazımız.
Günde en az 2 litre kadar su içmeliyiz.
Günde 3 fincanı geçmemek kaydıyla yeşil çay ve beyaz çay gibi yağ yakımına yardımcı olan çaylar içilebilir. Tarçın, zencefil, zerdeçal, badem, kinoa, acı biber gibi yağ yakımını hızlandıran besinlere de diyetimizde yer vermeliyiz.