Meşe palamudu, meşe ağacından kurutulmuş olan meyvelerdir. Aynı zamanda, tek bir tohumdan elde edilir. Üstte, kaynaklı braketler, sert gibi bir fincan görevi görür ve genellikle gövdeyi gövdeye tutturur. Meşe palamudu olgunlaştığı zaman da yere düşer. Bunun için tek yapmanız gereken şey onları almaktır. Bu nedenle hala ağaca bağlı olanları bırakmanız gerekir. Çünkü daha olgunlaşmamıştır. Meşe palamudu yenir mi ya da nasıl yenir sizler için derledik. Hasat dönemi ise Ekim ayında, bazen de Eylül sonundan Kasım ayına kadar geçen dönemdir.
Meşe Palamudu Yenir Mi ya da Nasıl Yenir?
Meşe palamudu yenebilir. Eylül ayından beri onları doğrudan yerden ya da ağaçtan toplayarak tüketebilirsiniz. Onları yerden toplamak ise, olgun olduklarından emin olmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda çok besleyicidir. Fazla tanenleri dışarı çıkarmak için onları biraz suda pişirmek yeterli olur. Tanenler ise, gerçekten pişirme suyunda kolaylıkla çözünür. Daha sonra kestaneye benzeyen bir yiyecek elde ederiz. Ama bazı kişilere göre biraz fazla yumuşaktır.
Meşe ağacından yenilebilir olan şey sadece meşe palamudu da değildir. Gövde, kabuk ve yaprakların buruk olduğu bilinir. Bu nedenle de, tüm mukoza zarlarında septik önleyici, ishal önleyici ve iltihap önleyici özelliklere de sahiptir. Dikkatli olmanız gerekir. Çünkü ilaçların emilimini ve bununla birlikte çeşitli besin maddelerini de önemli ölçüde etkileyebilir.
Eskiden kompreslerde, el ve ayak kompleks banyolarında veya genel halsizlik anlarında genellikle banyolarda kullanılırdı. Hamam için bir litre suyun içine bir avuç kabuğu kaynatarak ve yarı yarıya azaltmanız gerekir. Bir kompres hazırlamak için bir ya da iki Yemek kaşığı doğranmış olan kabuğu ½ litre suyun içinde 15 dakika kadar kaynatmanız gerekir ve 10 dakika demlenmesini beklemeniz gerekir.
Meşe Palamudu Yemenin Yararları ve Zararları Var mıdır?
Meşe palamudunun içinde bulunan metil gallat, gallik asit, epi kateşin gibi fenolik bileşikler hemoroit, ishal, hemarojik hastalıklara karşı kullanılır. Meşe palamudu, doğal bir antibiyotik özelliğine sahiptir, sefiksim ve metisilin antibiyotiklere karşı çok dirençlidir. Meşe palamudu kullanımı ise, mide hasarını önlemek ve dejeneratif hastalıkların tedavileri için kullanılan alternatif bir yoldur. Meşe palamudunun bilinen diğer faydaları ise şunlardır;
Meşe Palamudu, antioksidan bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda DNA hasarının koruyucusudur.
Anti kanser koruyucu bir özelliğe sahiptir. Anti mikrobakteriyel bir özelliği bulunur.
Alzheimer hastalığının görülen pek çok semptomlarını hafifletir.
Nöro dejeneratif hastalıkların görülen semptomlarını da önemli ölçüde hafifletir.