RIDVAN KÖRPE
Muhtarların görevleri ve aile yaşamları hakkında tez çalışması yapan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü son sınıf öğrencisi Selcan Kütükçü, tezi için Vicdan Günsav'ı seçti. Bugüne kadar 80 muhtarla görüştüğünü ancak en çok Vicdan Günsav'ın ilgisini çektiğini belirten Kütükçü, "Yıllar sonra köyüne gelerek muhtar seçilen ve seçimler sonrası kısa süre içinde köyünün çehresini değiştiren Günsav gerçekten de takdiri hak eden bir muhtar. Emekli öğretmen olan bayan muhtarın halkın birbirleriyle daha iyi kaynaşması için çaba harcaması, gençliğe önem vermesi, yatırımlarını akıllı ve makul şekilde yapması dikkatimi çekti. Zaten tezim için internet üzerinden 80 muhtar belirlemiştim, tek tek taradım, bir gazete haberinde de kadın muhtarımızı gördüm ve hemen kendisiyle temasa geçtim" dedi.
Yaptığı araştırmanın Türkiye'de ilk olduğunu savunan öğrenci Selcan Kütükçü, "Araştırmamızda belki de Türkiye'de ilk kez muhtarlar üzerinde bu tür tez yapılıyor. Tezimi tamamladıktan sonra üniversitemdeki hocamla birlikte kitap haline getireceğiz" dedi.
"ÇOK MUTLUYUM"
Tez konusu olması nedeniyle duygulandığını belirten Gülbahçe muhtarı Vicdan Günsav "Selcan bana gelerek 'Sizi hazırlayacağım tezime konu almak istiyorum' dedi. Bende memnuniyetle karşıladım. Kendisine seve seve yardımcı olacağımı belirttim. Gençlerimize yardımcı olmak onların eğitimlerine katkı sağlamak bizlerin görevi. benim bir emekli öğretmen olmam ayrıca muhtar olarak köyüme halkıma hizmet etmek bana ayrı bir haz veriyor. Tez konusu olmaktan dolayı çok mutluyum" dedi.
Gülbahçe köyünden yetişip ilkokul öğretmenliği yaptığını ve yurdun bir çok yerinde çalıştıktan sonra köyüne döndüğünü belirten Vicdan Günsav, "Türkiye'de kadın muhtarların, siyasetçilerin ve bürokratların sayılarının artmasını istiyorum. Bunun için hem erkeklere hem de kadınlara görevler düşüyor. Erkekler kadınlara güvenip, onların da bir şeyler yapabileceğine inanmalı, kadınlar da kendilerini kanıtlayıp, ellerini taşın altına koymalılar. Böyle ülkemiz daha çağdaş bir seviyeye ulaşacaktır" dedi.
