Tokuş, Necip Kalkan'dan boşalan İTO Meclis Başkanlığı'na adaylığını açıkladı. Başarılı iş kadını eğer seçimi kazanırsa bu kulvarda ilk kadın olmanın gururunu yaşayacak
1990 yılında İzmir'de kurduğu Bio- Derm isimli kozmetik okulu ve salonu ile iş hayatına atılan Asuman Nardalı Tokuş son günlerde İTO İş Kadınları Konseyi Başkanı olarak adından söz ettiriyor. Konseyi kurduktan 40 gün sonra 150 kadını bir araya toplamayı başaran Tokuş'un hedefleri büyük. Şimdilerde, İTO'da Necip Kalkan'ın istifasıyla boşalan Meclis Başkanlığı koltuğuna aday olduğunu açıklayan Tokuş, eğer seçimi kazanırsa 125 yıllık İzmir Ticaret Odası'nın ilk kadın meclis başkanı unvanını alacak.
Başarılı bir iş kadınısınız. Bu günlere ulaşmak zorlu bir yolculuk muydu?
İş hayatımda 23 yıldır aktif olarak çalışıyor, kendi işimi yapıyorum. Kozmetikle uğraşıyorum. Bir kadın için cazip bir iş. Ama işim sadece güzellik salonundan oluşmuyor. Aynı zamanda ithalat yapıyorum. Türkiye distürübütörlüğümüz var. Türkiye'nin dört bir yanına kozmetik sağlıyoruz. Bunun yanı sıra sivil toplum örgütlerinde üstlendiğimiz işler var.
ÇALIŞMA YAPTI
İTO İş Kadınları Konseyi'nin kurucu başkanı oldunuz.. Ve de uluslararası bir kongreye hazırlanıyorsunuz..
Evet. Büyük düşünmek gerekiyor. Türkiye'de birçok sektör tarafından desteklenen çok güzel girişimci kadın hareketleri var. Ticaret Odasına girdiğimde mecliste kadınları görememek beni çok etkilemişti. Benimle birlikte yalnızca üç kadın vardı. Ben de 'İzmir'de tüccar kadın mı yok?'
diye düşündüm. 1,5 yıl boyunca bu düşünceler içinde çalışmalar yaptım.
KADIN ELİ DEĞDİ O çalışmanın sonunda kaç kadına ulaştınız?
Ticaret Odasına kayıtlı 84 ticaret kadını erbabına ulaştım. Yıllardır üyeler ve odaya aidatlarını ödüyorlar. Ve girişimci kadın değiller girişmiş kadınlar.. Kollarını çoktan sıvamış, başarılı iş kadınları çıktı karşıma. Her biri sadece işinden evine giden kadınlar değil, aktif iş kadınları.. Açıkçası bir hazineyle karşılaştım.
Demek ki yine bir kadın elinin değmesi gerekiyormuş!
Evet. Bu benim için sadece bir kadın harekatı değil. Eğer ben Ticaret Odası'na girdiğimde meclisin tamamını kadın görseydim aynı şeyi erkek tüccarlar içinde yapardım. Bunun altını çiziyorum, ben feminist değilim. Ben 15 yıldır Ticaret Odası'nda çeşitli kademelerde rol aldım. Meclise girdiğimde diğer arkadaşlarıma ön ayak olmam gereğini hissettim. 84 kadına ulaştığımda Sayın Ekrem Demirtaş'a ''Bu odaya yıllardır aidatını ödemiş tüccar kadınlarımız var. Bu kadınlar bu binadan içeriye girmedikleri gibi, Ticaret Odası ne iş yapar onu da bilmiyorlar. Müsaade ederseniz onlarla bir çalışma yapmak, onları odaya davet etmek istiyorum''dedim. 84 çağırıma 84 kişi katıldı. Yüzde yüz isabet. 1,5 saatlik toplantının sonuna kadar kaldılar. Toplantı sonrası baktım; koltuğundan kimse kalkmamıştı. Çok heyecanlandılar. Kendimize ait gerçek yerimizi ilk defa bulduk. Çünkü biz yardım kuruluşlarında yer alabiliriz ama sadece yardımcı olabiliriz. Ama burası bizim ait olduğumuz tüzel kişiliklerimizin ait olduğu kendi odamız. Bizim kurumumuz. Ve o kadar ihtiyaç varmış ki; 84 kadın o gün 'Kadın Konseyi' adı altındaki kuruluşa imza attı.
Anlatımınızla bu olayın önemini çok güzel yansıttınız.Gerçekten, duygularını ifade etmek için hepsi de söz istediler. 'Biz yerimizi arıyorduk, işte buydu' dediler. Tabii bu konseyin hedefleri var. Bu hedefleri ben acizane belirlerken yüzde yüz kabul edilişi beni ayrıca mutlu etti. Bir kere biz yardım kuruluşu değiliz. Meclis üyesinin görevi tüm üyeleri bilgilendirmek.. Bu benim asli görevim. Dolayısıyla oda demek sadece bizlerin, komite ve meclis üyelerinin faydalandığı ve haberdar olduğu bir yer olmamalı. Biz kadınlar içersinde bir harekat başlattık. 125 yıllık çok büyük imkanları olan bu güçlü odanın o kadar güzel iş bağlantıları var ki; bunlardan haberdar olmak aidat ödeyen her üyenin hakkıdır. Bir kere buradan yola çıktık. Erkekler topluluğu zaten var, ben de kadınları bir araya toplayayım dedim.
Muazzam bir olay..
İzmir'den düğmeye bastık ve İstanbul dahil bütün ticaret odalarından bize destek vermek üzere ticaret odalarına kayıtlı iş kadınları bizi arıyor. Ve bizim çalışmalarımıza katılmak istiyorlar. Şu anda büyük bir iş kadınları gücü oluşturuyoruz. Buna dünya kadınları da eklendi. İtalya'dan, Amerika'dan kadınlar eklendi. Bunun dışında ben 87 ülkede ki işkadınlarıyla çalışma içersindeyim.
Bu konseyin amacı nedir?
Belirli ilkeler koyduk. 150 kadın birbiri arasındaki ticareti geliştirmekle mükellef. Birinci kural bu. İkinci aşamada; Ticaret Odası'na gelen iş teklifler, yurt dışından gelen heyetler, ticaret odasına gelen tüm iş imkanlarından konseydeki kadınların birebir aynı anda haberdar edilmesi. Üçüncü hedef; Türkiye'deki tüm iş kadınları arasındaki koordinasyonu bu konsey havuzunda sağlamak.. Bu havuzu o kadar büyük tutuyoruz ki; dünya iş kadınları havuzuna çeviriyoruz ve biz dünya iş kadınları açılımını İzmir'den başlatıyoruz.
Kadın Girişimciler Birliği Başkanı Folling Dünya İş Kadınları Kongresi'nin İzmir'de yapılacağını belirtmişti. Çalışmalara başladınız mı?
Ben kendisiyle Tunus'ta tanıştım. Çok heyecanlandım ve de kıskandım. Zaten ben her yurt dışına gittiğimde biraz kıskançlıkla dönerim. Yanına gittim, tanıştım ve ''Biz büyük bir ülkeyiz ve bu ülkenin büyük bir fuar şehrinden geliyorum'' dedim. Kendisinden bir randevu istedim. Gerekli görüşmeler sonrası, bir yıl boyunca kendisiyle yazıştım. Orada kamuoyu yarttım ve İzmir Ticaret Odası ile ilgili bilgi bombardımanına tuttum kendilerini. O kadar etkilendiler ki; Fransa'nın önüne geçtik. EXPO'yu alamadık ama bunu aldık.
Bu organizasyon ne zaman yapılacak?
Bu yıl sonu yetişirse yapacağız. Dünyada ki iş kadınlarına destek vermek amacıyla; bütün dünya ülkelerindeki lider eşlerinin buraya katılmalarını istiyorum. Dünya liderlerinin eşlerinin buraya geldiğini, müthiş bir iş kadınları karnavalı yaptığımızı düşünün..
Siyasete atılmayı düşünmüyorum Şu andaki Meclis Başkanlığı'na adaysınız?
Evet aday oldum. Daha önce 'Kadınlar Konseyi'nin kuruluşunda Başkanımız Ekrem Demirtaş ve değerli büyüğümüz Necip Kalkan'dan çok destek gördük. Sayın Demirtaş meclis başkanlığına bir iş kadının aday olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bana başarılar diledi. Eğer seçilirsem, Sayın Necip Kalkan'dan öğrendiğimiz gibi tarafsız bir başkan olacağım. Meclis Başkanlığı'na seçilmem durumunda hem Türkiye ticaret odalarında hem İTO'nun 125 yıllık tarihinde ilk kadın meclis başkanı olacağım
İTO'ya da artık bir kadın meclis başkanı yakışır diye düşünüyorum..
Tabii, Sayın Necip Kalkan gibi çok renkli bir başkandan sonra görev almak çok zor.
İŞİM ÖNEMLİ
Son olarak siyasete atılmayı düşünüyormusunuz?
Hayır. Teklifler geliyor ama şu anda ticaret dünyasına faydalı olabileceğimi düşünüyorum. Ticaret dünyasında daha rahat bir platformda insanları toplayıp daha fazla iş yapma zamanı diye düşünüyorum. Siyasetin bir ülkede iyi ve güzel olabilmesi için önce iş aleminin güçlü olması lazım. Dolayısıyla; siyaset o zaman kendiliğinden düzelir. Şu anda bütün enerjimi Ticaret Odasına vermek istiyorum. Çokta keyif alıyorum. Son olarak bütün tüccar iş kadını arkadaşlarımın hepsine bu oluşuma katıldıkları ve fikir birliğinde oldukları için ve en önemlisi de yüzümü kara çıkarmadıkları için teşekkür ediyorum.
Hayalim bir uçak dolusu kadın... İki yıl sonra yapılacak İTO seçimlerinde kadınların çoğunluğu ele geçirmesini hedeflediğinizi söylemiştiniz. 125 yıllık Ticaret Odası'nda erkek egemenliğine son verebilecek misiniz?
Hedefler yüksek olmalı. Yakındaki hedef, hedef değildir, zaten ulaşacağınız bir yoldur o. Bana göre hedefin anlamı uzaktaki bir şeydir. Benim hedefim; Ticaret Odası'nda kadının çoğunluğunu sağlamak değil, çoğalmasını sağlamak. Seçimlerde kadınların odalarına sahip çıkmalarını istiyorum. Burası bir erkek kulübü değil, kadınlar kulübü de değil. Tüccarlar kulübü. Tüccarın cinsiyeti olur mu? Bu konsey benim Ticaret Odası'na 125. yıl armağanım olacak. En büyük hayalim ise; bir uçak dolusu iş kadınıyla uçmak. İş seyahatlerimde hep erkek arkadaşlarımla uçuyorum.