Vücuttaki şişkinliği azaltmak için bol su içmek, tuzu azaltmak ve yeşillikleri daha fazla tüketmek gerekiyor. Tatlı krizlerine karşı ise kuru meyveler ve tarçın öneriliyor
Uzmanlara göre, doğurganlık çağındaki kadınların her ay, "Yine şişkinlik yaşıyorum, iştahım açıldı" gibi sözlerle ifade ettiği kritik dönemi beslenmede dikkat edilecek birkaç küçük noktayla daha rahat geçirebilmek mümkün. Tıpta "Premenstruel Sendrom" diye tabir edilen bu dönemde göğüslerde ve karın bölgesindeki şişlik, duygusal durum değişiklikleri, iştah açılması, ödeme bağlı kilo artışı kadınların genel problemi. Bu sendrom, periyottan 14 gün önce başlıyor ve periyodun başlamasıyla beraber genelde sonlanıyor. Diyetisyen Canan Aksoy, "Vücudunuzda ödem başladığını fark eder etmez koyu yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketerek ( maydanoz-tere -roka ) ve tuzu azaltmaya başlayarak tedbir alabilirsiniz" diyor.
DEMİR İHTİYACI ARTAR
Adet kanamalarının sürdüğü yıllarda kadınların beslenmesinde demir gereksiniminin de arttığına işaret eden Diyetisyen Canan Aksoy, "Her periyotta genellikle 60 ml (yarım kahve fincanı gibi) kan kaybı olur. Fazla kanaması olan kadınlarda bu kayıp biraz daha fazladır. Periyot yıllarında kadınların günlük demir gereksinimi 15 mg civarındadır, bu gereksinimin erkeklerde 10 mg olduğunu düşünürsek, kadınların erkeklere nazaran neden daha fazla anemik olduğu anlaşılır bir sebep haline gelebilmektedir. Anemikseniz veya bu dönemde dikkatli beslenmezseniz anemik hale gelebileceğinizi unutmayın. Bu dönemde öncelikle demir ihtiyacımızı sağlayacak şekilde beslenmemiz gerekmektedir. Sabah kahvaltılarına eklenecek bir yumurta ve bu yumurtayla beraber alınacak çiğ sebze-salatalık veya meyve, öğünlerden birinde tüketilecek et-tavuk-balık gibi demir içeriği yüksek bir besin iyi bir tedbir olabilir" diyor.
ÖDEME KARŞI MUZ
Bu dönemde hormonal değişime bağlı olarak vücudumuz su tutabilir. Tutulan suyun atılmasının en iyi yolu, yine bol miktarda su içmektir. Tuz tüketiminin azaltılması, ödemin daha az gelişmesine yardımcı olacaktır. Potasyumdan yüksek beslenmek tuzun daha kolay atılmasını sağlar, sarı renkli sebze ve meyveler temel olarak potasyumdan zengindir. Ara öğünlerden birine koyacağınız muz, portakal, kayısı, mandalina gibi bir meyve potasyumun artmasını sağlayacağı gibi kan şekerinizi kontrol etmeniz üzerine de katkıda bulunacaktır. Koyu yeşil yapraklı bitkilerden yapacağınız çaylar veya salatalar da ödeminizin azalmasını sağlayacaktır. Sabah kahvaltısında maydanozlu sumaklı bir salata, öğünlerden sonra tüketeceğiniz nane -kekik çaylarının buna katkısı olur.
AĞRIYA KARŞI B VİTAMİNİ
Periyot dönemlerinizde kas ağrılarınız ve kramplarınız varsa B vitaminleri ve magnezyumdan zengin beslenmek bu dönemin daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Magnezyum kas kramplarının oluşmasını azaltırken, B vitaminleri sinirsel iletinin güçlü olmasını sağlayarak, kas denetimini kolaylaştıracaktır. Ara öğünlere koyacağınız kavrulmamış badem, fındık, ceviz veya ana öğünlerde tüketeceğiniz kurubaklagiller magnezyum desteği sağlarken, öğünlerde tüketeceğiniz bulgur ve tam tahıl içeren ekmek ve benzeri ürünler B vitaminlerini daha rahat almanızı sağlayacaktır.
Tatlı krizlerini tarçın tüketerek önleyebilirsiniz
Bu dönemde bilimsel olarak açıklanamasa da pek çok kadının tatlıya karşı eğiliminin arttığını söyleyen Diyetisyen Canan Aksoy, "Tatlı eğilimini bastırmak için kuru meyvelerden yararlanabilirsiniz. Ara öğünlerde 2-3 tane kayısı ve bunun yanına ilave edeceğiniz 7-8 tane fındık veya badem, meyveli yoğurtlar sağlıklı birer alternatif olabilir. Bunlara rağmen hala tatlı isteğiniz azalmadıysa kakao oranı yüksek bir parça çikolata yanında yağsız bir latte veya bir bardak sütle yenebilir. Tüm bunlara rağmen geçmediyse şerbetli tatlılardan kaçınmak ve günün hareketli olduğunuz kısmında tüketilmek kaydıyla bir kase sütlü tatlı tercihi de yapabilirsiniz. Tarçının, şekeri yakan hormon olan insülinin üzerindeki etkisinden dolayı, şekere olan eğilimi azalttığını bildiren çalışmalar var. Bu yüzden tükettiğiniz meyvelerin veya sütün üzerine tarçın dökebilirsiniz. Tarçınlı ılık süt veya tarçın dökülmüş ananas, elma parçaları ara öğünler için bir başka alternatif olabilir" diyor.
