YÜCEL'İN MEKANLARI / YÜCEL ÖZİÇER
İsmail, Seçkin, Selçuk Erten... Üç Adanalı kardeş... Yıllar önce işleri gereği İzmir'e çok sık gelirlermiş. Bu geliş gidişlerinde de mutlaka Mercan Restoran'a uğrarlarmış.
Restoran 1957 yılında İnciraltı'nda Mehmet Elmaslı, nam-ı diğer Kasap Mehmet tarafından kuruldu. Erten kardeşler 1996 yılında yine bir ziyaretleri sırasında Elmaslı ile oturdukları ziyafet sofrasından işletmenin yüzde 50 ortağı olarak kalktı.
2000 yılından itibaren ise müessenin tek sahibi olarak yola devam ettiler. Üstelik her geçen gün büyüyerek, tesisleşerek...
Balık restoranına, Faslı- ı Mercan'ı, Manolya ve Menekşe kır bahçelerini ve Cafe Mercan'ı eklediler... 12 dönümlük bir arazide keyifli bir kompleks kurdular.
Tesisin 250 kişi kapasiteli balık restoranı yazları da Ege körfezine nazır terasıyla hizmet veriyor.
İki yılda bir dekorasyon yenileyen kışlık mekan, hem çok şık hem çok ferah. Pırıltısı bol avizeler, zaten dört yanı geniş camlarla çevrili ortama ayrı bir ışık vermiş.
Denize dair aksesuvarlar arasında en dikkat çekeni birbirinden renkli balıklarla süslü dev akvaryum.
Hedef kitlelerinin aileler olduğunun altını çizen Seçkin Erten, turizm belgeli hizmet verdiklerini belirtirken şunları dedi:
"Sekizi mutfakta olmak üzere toplam 27 kişilik deneyimli bir ekibimiz var. Hafta sonları rezervasyonlara göre çalışan sayımız artıyor. İzmir'in başka semtlerine yayılmak gibi bir düşüncemiz yok. Restorancılık meşakkatli bir iş. Öyle ki; müşteri geldiğinde ille de sizi görmek istiyor. İkili ilişkiler çok önemli. Bizi tercih eden, kendisini sıcak ve samimi bir ortamda hissetmeli, evinde gibi...Aileden biri gibi... Beklentiler, eleştiriler bizim için çok önemli. Kaliteli olanı ulaşılabilir bir fiyattan sunmanın çabasındayız. Balıktan sebzeye, meyveye kadar alışverişi kendimiz yaparız. Tekneden bizi arayan balıkçılar var."
Mercan Restoran'da müşterinin tek bir şeyle doyması pek istenilen bir durum değil. Önemli olan değişik lezzetlerin her birinin tadına bakmak.
Mönüye gelince... Anlat anlat bitmez. Mesela zahmetli olduğu bilinen fener balığının masaya bir gelişi var ki; anında hakimiyetini ilan ediyor.
Erten kardeşler babalarının, "müşteriye yok demeyeceksin" öğüdünün hakkını sonuna kadar veriyor. Yok yok gerçekten...
Çiroz, lakerda, hamsi salamura hatta ekmeği bile kendileri üretiyor. 30 çeşit meze günlük balıklara eşlik ediyor. Ege otları her an arz-ı endam ediyor. Marmara balığı uskumru da yakın tarihte mönüye eklenmek için sırasını bekliyor.
Hem içerde hem dışarda
Müşteri memnuniyeti restoran sınırları dışında da geçerli. Mercan'ın 20 yıllık bir tecrübeye sahip Halkla İlişkiler Müdürü Sibel Yeğin arı gibi... İyi bir evsahipliği için müdavimlerini kendi ardeslerinde de sık sık ziylaret ediyor. Beklentilerine, eleştirilerine kulak veriyor. Özel günlerinde onları unutmuyor. Yeğin "Müşterimiz önce kendisini özel hissetsin sonra lezzetlerin tadına varsın" diyor. Mercan'ın başarısının altında gelişmiş iş ahlakı, iş ciddiyeti yatıyor.
Çocuklara özel
Otopark sorununun olmadığı tesislerde çocuklar da unutulmamış. Oyun odasında zamanın nasıl geçtiğini anlamayan miniklerden dileyen oyuncaklarla buluşuyor dileyen bilgisayar başında zaman geçiriyor. Durum böyle olunca da restorandan ayrılmaları biraz güç oluyor! Anne ve babaların ikna yetenekleri devreye giriyor. Çocuklar için tahsis edilen bölüm gerektiğinde çok amaçlı toplantı salonu olarak da devreye giriyor.
Yeni proje
Erten kardeşler baba mesleği otelciliğe de soyunmanın hazırlığını yapıyor. Mevcut tesislerine ek olarak 70- 80 odalı bir otel projesini hayata geçirmeyi planlıyor.
31 Aralık akşamı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, işadamı Tamer Taşkın, futbolcu Emre Belözoğlu, şarkıcı Haluk Levent, voleybolcu Neslihan Darnel balık restoranın müdavimlerinden bir kaçı... Yeni yılın karşılanacağı 31 Aralık gecesi için rezervasyonlar çoktan dolmuş.
Test edildi onaylandı
Mönüler çeşitlenirken şefler demo hazırlıyor. Bunlar bizzat damak tadı gelişmiş olan müşterilere sunuluyor. Onların onayı ya da tavsiyeleri doğrultusunda yeni ürünler mönüye giriyor. Şevketi bostanlı levrek, enginarlı levrek sarma, ahtapot tandır, ahtapot ızgara, dil dolma, sütlü balık, balık kavurma, deniz mahsullü pazı sarma restoranın iddialıları arasında.
