Yaz mevsiminde en önemli konulardan biri de tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin türü ve miktarıdır. Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, "Tüketilen yiyecek ve içeceklerin sağlığımız üzerinde olan etkilerini iyi bilmek ve yeterli miktarda sıvı tüketmek yaz aylarında sağlığın sürdürülmesi için kilit noktalardan biridir" diyor. Vücudun su dengesinin sürdürülmesi yaz mevsiminde daha da önem kazanır. Vücudun su dengesi; kaybedilen suyun vücuda alınan su ile eşit olduğu noktada sağlanmaktadır. Vücudumuz gün boyunca, akciğerler, deri (ter), idrar gibi yollar ile sıvı kaybeder. Vücudumuza alınan suyun ise iki kaynağı vardır. Bunlardan birincisi gün boyunca tükettiğimiz içecekler iken, ikincisi tükettiğimiz yiyeceklerin vücutta ürettiği sudur. Normal bir insan bedeninin gün boyunca yaklaşık 2-2,5 litre suya ihtiyacı vardır. Fakat terle su kaybı fazla olan sporcular ve işçiler gibi risk gruplarında sıvı ihtiyacı daha fazladır.
Meyve Suları: Meyve suları yaz aylarında sıklıkla tercih edilen içecek sınıfında yer alır. Meyve suları; taze meyve suları, aromalı meyve suları ve yüzde 100 meyve suları olarak sınıflandırılabilir.
Maden suyu veya sodaları
Yaz aylarında sıklıkla tüketilen bir diğer içecek grubudur. Doğal maden suları birçok minerali bünyesinde bulundurmaktadır. Günlük kalsiyum ve magnezyum minerali ihtiyacının karşılanmasında yardımcıdırlar. Doğal maden sularının enerji içeriği yoktur. Bu nedenle enerji almadan susuzluğun dindirilmesinde önemlidirler. Fakat maden suyu ve sodaları asitlik derecesi yüksek içeceklerdir. Bu nedenle; gastrit, ülser gibi sindirim sistemi sorunları olan bireylerin tüketirken dikkatli olmaları ve rahatsız olma durumlarına göre tüketim miktarlarını sınırlandırmaları gerekir. Maden suyu ve sodaları aynı zamanda; sodyum mineralinden de zengindir. Sodyum alımını sınırlandırılması gereken yüksek tansiyonlu bireylerin maden suları ve sodalarını tercih etmemesi gerekir.
Günümüzde içecekler grubuna eklenen şekerli veya aromalı maden suyu ve sodaları da mevcuttur. Bu tür içecekler tercih edilirken, kilo kazanımından korunmak için günlük enerji ihtiyacı göz önünde bulundurulmalıdır.
Asitli içecekler
Özellikle çocuk ve gençler tarafından sıklıkla tercih edilen bir içecek grubudur. Asitli içeceklerin besin değeri yok denecek kadar azdır. Normal olanları basit şekerden oldukça zengindirler. Aynı zamanda bu tür içeceklerin kafein içerikleri de oldukça yüksektir. Boş enerji kaynağı olan şekerden zengin olan bu tür içecekler, tüketim miktarları abartıldığında kilo almaya neden olabilir. Aynı zamanda basit şekerler kan şekerini hızlı yükseltip, hızlı düşürdüğünden ötürü açlık hissini tetikleyebilirler.
Kafein
Kafein az miktarda alındığında konsantrasyon, dikkat süresi ve fiziksel performans üzerinde olumlu etki gösterir. Fakat fazla alınan kafein; baş ağrısı, uykusuzluk, kalp çarpıntısı ve vücuttan fazla su kaybına neden olabilir. Asit içeriği nedeni ile midesinden rahatsız olan veya sindirim sistemi hastalıkları olan bireylere tüketimi önerilmemektedir.
Light içecekler
Enerji alımını kontrol etmek amacı ile üretilen enerjisi düşük, tatlandırıcı içeren "light" içecekler de vardır. Bu grup içeceklerde aspartam kullanılmaktadır ve 100 ml'deki enerji içeriği genelde 0.2 kaloriden azdır. Enerji alımını ve şeker tüketimini azaltması nedeni ile tercih edilen bu içeceklerinde diğer özelliklerinin normal asitli içecekler ile aynı olduğu unutulmamalıdır.
Su
Serinlemek için içecek tercih ederken, içeceklerin özellikleri dikkate alınmalı ve en sağlıklı içeceğin uygun kaynaklardan sağlandığı takdir de su olduğu unutulmamalıdır.
Ferahlatan yiyecekler
Salata: İçeriğinde yoğun miktarda bulunan salatalar, hem sıvı ihtiyacınızın karşılanmasında hem de ferahlamanızda yardımcı olacaktır. Ayrıca içerisinde tavuk, peynir veya balık ekleyerek ana yemek bile yapılabilir. Hazırlanırken bol yeşillik çeşitli olmasına dikkat edilmelidir.
Karpuz: Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuzu her gün tüketebilirsiniz. Karpuz ferahlatan yiyeceklerin başında gelirken tüketim miktarına dikkat edilmelidir. İçerisinde yoğun miktarda sıvı bulunan karpuz fazla miktarda tüketildiğinde vücuda alınan şeker içeriği artar. Bu durumda karın bölgesi yağlanmayı destekler.
