ÖMER KUNDAKÇI
Muğla'nın dünyaca ünlü doğal ve kültürel güzellikleriyle önde gelen turizm merkezlerinden olan Ortaca'ya bağlı Dalyan beldesi Sağlık Bakanlığı ruhsatlı Çamur Banyoları tesisiyle sağlık turizmine de girdi. Rus, İngiliz ve Alman turistler, Dalyan Peloid tesislerindeki gül, adaçayı ve biberiye yağlı çamur havuzlarında keyifli dakikalar geçiriyorlar.
Dalyan Peloid Tesisleri Yönetim Kurul Başkanı Talat Yalılı böyle bir tesisi ülke turizmine kazandırmaktan, Türkiye'de bir ilki Dalyan'da gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Ortaca kaymakamı Hüseyin Yılmaz ise "En büyük özelliği doğal ortamından çıkarılması olan bu çamurun Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ve tescillenmiş olması da buradan istifade edecek insanların buraya güvenmelerini sağlıyor" dedi.
BİN 500 TURİST
Tesisi çoğunlukla Rus, Alman ve İngiliz turistlerin ziyaret ettiğini kaydeden Dalyan Peloid Tesisleri Yönetim Kurul Başkanı Talat Yalılı yerli turistlerin de kısa sürede ilgi duyacağını ifade etti. Yalılı, "Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyum. Sağlık Bakanlığı onaylı bir çamur tesisi açtık. Hatta dünya genelinde de bir ilki gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. Dünya genelinde çamur banyoları var ama bunların aromalı olanları yok. Yani biz normal çamur havuzundan ayrı, gül, adaçayı ve biberiye yağlı çamur havuzları yaptık. Sağlıkla yakından ilgilenenler bu yağların birçok hastalığa iyi geldiğini bilirler. Böylesine güzel ve Sağlık Bakanlığı onaylı bir tesisi Dalyan'a kazanırmak bizim için büyük bir mutluluk. Tesisimizde günlük bin ile bin 500 yabancı turisti ağırlıyoruz. Bu çamur sadece güzellikten ibaret bir çamur değil. Sağlık Bakanlığı'nın da verdiği onayla buradaki çamur, kas rahatsızlıklarına, romatizmal rahatsızlıklara, kadın hastalıklarına, akneye ve sivilceye iyi geliyor. Çamuru herkesin denemesini tavsiye ediyorum" dedi.
YÜKSEK MİNERALLİ
İnsanların girdikleri çamurun Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünden geçip geçmediğine dikkat etmeleri konusunda uyaran Talat Yalılı "Burada kullanılan çamur kuru olarak çıktığında, Sağlık Bakanlığı'nın tespitine göre, bir litresinde bir kilo 350 gram mineral bulundu. Bu da şu ana kadar dünyada eşine rastlanmamış nitelikte. En önemli konulardan birisi de herkes rastgele çamur kullanmamalı. Çamurun yerinde çıkışı, fabrikamızdaki işlemleri her aşaması İl Sağlık Müdürlüğü'nün kontrolünde yapılmaktadır. 2005 yılında çıkan Peloid yasası var. İşlemlerin hepsi bu yasa çerçevesinde yapılıyor. Bunun da çok ciddi cezaları var. Çamurun vücuda çok hızlı teneffüs etme özelliği var. Çamura giren insanların girdikleri çamurun Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünden geçip geçmediğine dikkat etmeleri gerekiyor. Şu anda bölgemizde ve ülkemizde insan sağlığını tehtit edecek şekilde çalışan çamur banyoları var. Sağlık Bakanlığımız ve İl Sağlık Müdürlüğümüz bu konuyla da ilgili çalışmalar yapıyor. Bu sorunun da kısa sürede çözüleceğine inanıyorum"
Çalışmalarını sağlık sektörü başta olmak üzere daha da yoğunlaştıracaklarını söyleyen Yalılı "Dalyan Peloid olarak, İstanbul başta olmak üzere hastane kurmayı planlıyoruz. Çok yakın bir zamanda çamur tedavisinin de SGK kapsamına gireceği inancındayım" dedi.