NADİR UYSAL
Son yıllarda adını "çiçekçilik" ile duyuran İzmir'in şirin ilçesi Bayındır en az 150 yıllık olduğu tahmin edilen "etli ekmek" geleneğine sahip çıkıyor. İlçede, tarihi binalara yönelik gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının adından yerli turist sayısında hızlı bir atış gözlenmesi unutulmaya yüz tutan bazı lezzetleri de tekrar canlandırıyor. İlçede uzun yıllar boyunca, düğün, nişan, sünnet ve mevlit gibi toplumsal etkinliklerde tercih edilen "etli ekmek" 40 yaşındaki pide ustası Savaş Gürkan tarafından tekrar sofralara taşınıyor. Daha önceleri, ekmek fırınlarında yapılıp, satışa sunulan "etli ekmek" şimdilerde ise pide ustası Savaş Gürkan'ın işlettiği restoranın "başyemeği" olmuş.
Etli ekmeğin ilçede son derece sevildiğini, ancak yavaş yavaş unutulduğunu anlatan usta Savaş Gürkan, "Bu geleneksel lezzetimizin ilçemizde bile yeterince tanınmadığını düşünerek yola çıktım. Genelde, günümüzde 'fast food' ile beslenen çocuklarımızı bu lezzetle tekrar tanıştırmak istedim.
MİDE VE KALP DOSTU
Elde ettiğim sonuç ise beni oldukça sevindirdi. Bayındırlılar, kısa sürede geleneksel lezzetine sahip çıktı. İlçemize gelen ziyaretçiler 'ne yiyebiliriz?' diye sorduklarında öncelikle tavsiyem 'etli ekmek' oluyor. Bir yiyen, bir daha istiyor. Sanıldığı gibi ağır bir yemek değil. Aksine, mideyi ve kalbi yormuyor" dedi.
Gürkan bu konuyla ilgili bir uyarı yapmayı da ihmal etmiyor ve şöyle diyor: "Bayındır'ın 'etli ekmeği' Konya'nın etli ekmeği ile karıştırılmamalı. Hamurun küçüklüğü ve kullanılan iç malzeme tamamen farklı. Kültürel olarak zengin bir çeşitliliğe sahibiz. İlçemizde yaşayan Göçmen, Kafkas, Yörük ve Pomak halkları da 'etli ekmeğe' sahip çıktı. 'Etli ekmeğin' tanıtımını ülke genelinde daha etkin bir şekilde gerçekleştirmek istiyorum."
Etli ekmek nedir?
Mayalı hamurdan yapılan etli ekmek küçük hamurlar şeklinde hazırlanıyor. Ortalarına ise baharat, soğan, maydanoz ve kıymadan hazırlanan harç konuluyor. Kıyma, dana etinin özel bölümlerinden elde ediliyor. Odun ateşiyle yanan kara fırında 7-8 dakika pişirildikten sonra, servis ediliyor. "Etli ekmek" iyi koşullarda muhafaza edildiğinde ise yaklaşık 3 gün tazeliğini koruyabiliyor.
