• BIST
    %0.89
    78.384,78
    EURO
    -%0.86
    4,4760
    USD
    %0.66
    3,8608
    GBP
    %0.66
    3,8608
    CHF
    %0.66
    3,8608
    JPY
    %0.66
    3,8608
  • 25°C

’nın taban simidi tescillendi

Manisa’nın taban simidi tescillendi

16.05.2018, 17:27

Manisa'da unlu mamuller üreten işletmecinin girişimiyle kentin taban simidi tescillendi. İşletme sahipleri baba İsmail ve oğlu Ruşen Gültekin, 2010 yılında nohut mayasından yapılan taban simidinin coğrafi işaretini almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yaptı.

8 YIL SÜRDÜ

Manisa taban simidine, 8 yıl sonra coğrafi işaret tescili verildi. Taban simidine coğrafi işaret alan Ruşen Gültekin, artık simidin belirli standartlarda üretileceğini söyledi. Tescil için arşivleri araştırdığını ve Manisa Celal Üniversitesi ile çalışma yaptıklarını anlatan Gültekin, nohut mayasından yapılan taban simidinin Manisa'da yüzyıllardır süren gelenek olduğunu kaydetti. Taban simidinin sağlık açısından faydalı olduğunu dile getiren Gültekin, "İçinde katkı maddesi yok. Doğal mayadan yapılıyor. İçinde tuz ve şeker yok. Nohut mayası su kaynatılarak yapılır, ardından nohutlar kırılır. Bir şişenin içinde mayalanması beklenir. Ardından hamur haline getirilir ve bu hamurlar 2 saatte bir tazelenir. Yapım süreci neredeyse 24 saat sürüyor. Ayrıca diğer simitler pekmezde kaynatılır, taban simidi ise suda kaynatılır. Ortamı çok sıcak olmak zorunda. Biz coğrafi işareti alırken Manisa'da üretilen nohutla yapılmasını da vurguladık. Bunlar taban simidinin ayırt edici özellikleridir. Ortasında çizgisi olması ve diğer simide göre yassı olmasından ismi taban simidi olmuştur" dedi.

Manisa’nın taban simidi tescillendi haberine yapılan yorumlar ( yorum)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BİZE ULAŞIN