HER İŞİN BAŞI SAĞLIK - MERT ALPDÜNDAR
Son zamanlarda çoğu kişi yaşadığı bağırsak problerinden kaynaklı olarak probiyotik beslenmeyi tercih etmeye başladı. Probiyotik beslenme tarzı bu denli hayatımıza girmişken, "probiyotik beslenme nedir?", "nasıl probiyotik beslenirim?" soruları aklımızın bir köşesine takılmış durumda. Bu tür soruların cevaplarını vermek için bugünkü yazımızda Beslenme Uzmanı Berna Danacı ile probiyotik beslenmeyi konuşacağız.
YAŞAM İÇİN UYGUN!
Probiyotik, "biotiks" yani "canlı" kelimesi ve "pro" yani "için" kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir kavram.
Kelime kökleri birleşince ortaya "yaşam için uygun" anlamını taşıyan probiyotik anlamı çıkıyor. "Yaşam için uygun" ifadesi probiyotik kelimesi için çok uygun. Adından da anlaşılacağı gibi probiyotikler vücuda fayda sağlar. Bu bakteriler bağırsaklara yerleşirler ve sindirimin faaliyetlerine yardımcı olurlar. Probiyotikler, mikroplarla savaşarak bizi hastalıklardan koruyan yararlı bakterilerdir. Bir insanın vücudunda 10 trilyon hücre bulunurken, bağırsaklarımızda 100 trilyon probiyotik bakteri bulunur!
BAĞIRSAKLAR ÇOK ÖNEMLİ
Yeni Asır'a bilgi veren Berna Danacı, günümüzün en büyük problemlerinden biri olan stres, modern yaşam, kimyasallar, kullanılan ilaçlar ve en önemlisi yanlış beslenmenin bağırsak mikrobiyotasına zarar verdiğinin altını çizdi. Danacı, diyabet, obezite, depresyon, kanser, irritabl bağırsak sendromu, astım gibi hastalıklarda bağırsak florası bozulduğunun görüldüğünü ifade etti. Sağlıklı bir beden ve ruh sağlığı için probiyotik gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirten Beslenme Uzmanı Berna Danacı, "Binlerce yıl önce Hipokrat'ın söylediği Bütün hastalıklar bağırsakta başlar' cümlesi, günümüz toplumunda her geçen daha fazla gerçeklik kazanıyor. İnsan vücudunda yaşayan milyarlarca bakteri, mantar, tek hücreli mikroorganizma topluluğu olarak tanımlanan mikrobiyotaların bulunduğu organın bağırsaktır" diye konuştu.
YOĞURT, KEFİR VE SÜT TÜKETİLMELİ
Sağlıklı bir bağırsak sistemi için probiyotik bakterilerin arttırılmasının hayati bir önem taşıdığını söyleyen Danacı, "Probiyotikler, bağırsaklarımızda yaşayan yararlı canlı mikroorganizmalardır.
Yoğurt, kefir, ayran gibi fermente süt ürünleri probiyotiklerin en iyi kaynaklarıdır.
FAYDALI GIDALAR
Ekşi maya, turşu, tarhana, boza gibi fermente yiyecekler tam olarak probiyotik kabul edilmez. Ancak bağırsak sağlığı için faydalıdır denebilir. Beslenme ile probiyotik ihtiyacımızı bütünüyle karşılayamadığımız için dışardan probiyotik takviyesi alınması elzemdir. Doğal olarak ise soğan, sarımsak, tam tahıllar, kuşkonmaz, muz, kurubaklagiller, bezelye, pırasa iyi birer prebiyotik kaynağıdır.
Bunlar bağırsak hareketlerini ve geçirgenliğini düzenler, kan kolesterol seviyesini dengeler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kolon kanseri riskini azaltır, vitaminmineral emilimini artırır, besin alerjilerini azaltır, metabolizmayı olumlu yönde etkiler, astım, atopik dermatit gibi hastalıkların semptomlarını azaltır, laktoza olan toleransı artırır" dedi.
KİLO ALMAYA BİLE NEDEN OLUYOR
Bağırsak floramızın anne karnında oluşmaya başladığını ifade eden Berna Danacı,"Doğumla birlikte anneden alınan bakteriler, ilk mikrobiyotanın oluşmasını sağlar.
Anne sütü ile bu koruma kalkanı daha da güçlenir. Sonrasında beslenme ve çevresel faktörler ile devamlı şekillenir ve koşullara göre evrilir. Antibiyotikler, stres, modern yaşam, kimyasallar, kullanılan ilaçlar, uykusuzluk ve en önemlisi yanlış beslenme alışkanlıkları bağırsak florasını tahrip eder, denge bozulur" diye konuştu.
BESİN KALINTILARI
danacı, "Yoğun şeker içerikli beslenmek, tatlandırıcı kullanımı, trans yağdan zengin beslenme, basit karbonhidrat alımının yüksek olması, alkol, işlenmiş ürünlerin sıklıkla kullanılması mikrobiyotayı olumsuz yönde etkiler. Bağırsak florası bozulduğunda; diyabet, obezite, depresyon, kaygı bozukluğu, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kanser, otizm, irritabl bağırsak sendromu (İBS), egzama, çölyak, astım, migren, nedeni tam olarak bilinemeyen otoimmun hastalıklar, gıda intoleransları sıklıkla görülür. Örneğin, bağırsak florası bozuk insanlar, bağırsak florası sağlıklı olan insanlara göre kilo almaya daha yatkındır. Çünkü normalde sindirilmeyecek olan besin kalıntıları, zararlı bakteriler çoğaldığı için sindirilir ve fazladan kalori alımı olur. Tek öğünde 250 kaloriye kadar fark oluşabilir. Böylece sağlıksız mikrobiyota kişiyi kilo almaya daha yatkın biri haline dönüştürür" dedi.