• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • İkindiye 23:55:00
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608

‘Kahve içmek kansere yol açmaz’

‘Kahve içmek kansere yol açmaz’
Giriş Tarihi: 16.4.2019

Doç. Dr. ’a göre, hayatımızdaki en lezzetli içeceklerden biri olan kahve bize sadece keyif vermekle kalmıyor, vücudumuzu kötü hastalıklara karşı koruyor

HER İŞİN BAŞI SAĞLIK/ MERT ALPDÜNDAR

İstinye Üniversitesi Liv Hospital Bahçeşehir Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ümit Koç, mide kanseri ile ilgili doğru bilinen yanlışları anlatırken, kahvenin vücudumuza yararlarını ve pet damacanalardaki sularının sanıldığı kadar zararı olmadığını söyledi.

BU BELİRTİLER ÖNEMLİ

Mide kanserinin çok çeşitli belirtiler vererek ortaya çıktığını söyleyen Koç, "Kronik kansızlık, istenmeyen ani kilo kaybı, iştahsızlık, erken doyma, halsizlik, midede ekşime, yanma, bulantı, kusma, yutma güçlüğü, karında şişkinlik önemli belirtilerdir. Kansere neden olan faktörler, değiştirilemeyen ve değiştirilebilir faktörler olarak ikiye ayrılabilir. Yaş, genetik yatkınlık, cinsiyet gibi faktörler değiştirilemeyen faktörlerdir. Değiştirilebilir olanlar ise sigara, alkol, beslenme, çevre kirliliği gibi faktörlerdir" dedi.

MANGAL, RİSKİ ARTIRIYOR

Tuzlu beslenme, özellikle tuzlanarak veya tütsülenerek saklanmış yiyecekler, mangal gibi çokça yanmış besinlerin tüketilmesinin mide kanseri riskini artırdığı belirten Koç, "Yine çok sıcak içme ve yeme alışkanlığı da mide kanserinde risk oluşturur. İşlenmiş etleri çok fazla tüketme (pastırma, sosis, sucuk ve jambon) bu etlerde 'nitrozaminler' denilen kimyasal maddeler bulunduğundan mide kanseri riskini artırır" diye konuştu.

GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN

Koç, "İnsan metabolizmasında hücrelerin oksijen kullanımı sırasında normal olarak aktif oksijen radikalleri dediğimiz moleküller oluşur. Bu moleküller antioksidan moleküller ile yok edilirler. Eğer yok edilemezlerse DNA yapısını bozarak kanser oluşumuna neden olabilirler. En güçlü antioksidan molekülller C ve E vitaminleridir. Antioksidanlar taze sebze ve meyvelerde, tahıllarda, baharatlarda ve çay, kahve gibi içeceklerde bol miktarda bulunur. Kahve günümüzde çokça tüketilen, içerisinde başta kafein, antioksidanlar olmakla birlikte yaklaşık bine yakın aktif madde bulunan bir içecektir. Birçok şekilde hazırlama yöntemi bulunmakta ve her yöntemde içerisindeki maddelerin etkinliği değişmektedir. Bu nedenle araştırmalarda bir standardizasyon yapmak zor olduğundan farklı sonuçlar ortaya atılmıştır. Günümüzde yapılan çalışmalarda kahve tüketiminin kansere yol açtığını söylemek yanlıştır. Tam tersine kahvenin kanserden koruyucu olduğunu gösteren çalışmalar yapılmıştır" dedi.

GÜNDE 60 DAMACANA İÇERSENİZ ZARARLI!

Plastik ambalajlarda, pet şişelerde ve damacanalarda Bisfenol A (BPA) maddesinin üretim aşamasında kullanıldığı bilgisini veren Doç. Dr. Ümit Koç, "Bu madde insan ve hayvan deneylerinde gösterildiği üzere yüksek dozlarda hormonal etkilere neden olabilmektedir. Ancak bu etkisinin ortaya çıkması için çok yüksek dozlarda alınması gerekir" dedi.

SICAKTA KALMAMALI

Koç, "Hacettepe Üniversitesi Gıda Araştırma Merkezi'nde polikarbonat damacana ambalajları ile ilgili yapılan araştırma sonuçlarına göre Bisfenol A (BPA) maddesi, tabiatta her yerde vardır. Bu maddenin insan sağlığına zarar veren hale gelebilmesi için damacanaların 35 derece sıcaklıkta 60 gün süreyle bekletilip, bir kişi tarafından günde en az 60 adet damacananın içilmesinin gerektiği belirtilmektedir" diye konuştu.

‘Kahve içmek kansere yol açmaz’ haberine yapılan yorumlar ( yorum)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Turkuvaz olarak kişisel verilerinizi işliyor, aynı zamanda kanunlarda öngörülen teknik ve idari tedbirleri alarak bu verilerinizin korunması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. İşlenen kişisel verilerinize ilişkin aydınlatma metnine veri politikası sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
BİZE ULAŞIN