Doğanın faydalarının saymakla bitmediğinin kanıtlarından biri olan köri, içerisindeki vitaminler ile bin bir derde deva oluyor. Anti bakteriyel özelliğiyle kötü huylu bakterilere karşı koruyan köri, karaciğer ve bağırsaklara da iyi geliyor. İşte köri bitkisinin saymakla bitmeyen özellikleri:
BESLENME
Besinsel avantajlarla doludur. Proteinler, mineraller ve vitaminler içerir. 100 gramda 13 gram protein, 1543 mg potasyum, 52 mg sodyum, 33 gram diyet lifi, yüzde 19 A vitamini, yüzde 47 kalsiyum, yüzde 60 B6 vitamini, yüzde 63 magnezyum, yüzde 64 demir ve yüzde 19 vitamin içerir.
ANTİ BAKTERİYEL
Köri tozunu oluşturan bitki ve baharatlar birçok sağlık yararı ile doludur. Kurutulmuş kişniş gibi otlar, enfeksiyonların vücudu etkilemesini önleyen antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. E.coli ve diğer bağırsak enfeksiyonları gibi hastalıkların önlenmesinde çok faydalıdır. Köri tozu, vücutta bulunan diğer enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olur.
İYİ SİNDİRİM
İçindeki baharatlar diyet lifi ile doludur. Antibakteriyel özelliklere sahip olmasının yanı sıra, köri tozu da bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur, sağlıklı bir bağırsak ve sindirim sistemi sağlar. Sağlıklı bir sindirim sistemi vücudun yeterli besinleri emmesini ve hastalıksız kalmasını sağlar.
METABOLİZMA
Etkileyici miktarda protein içerir ve sindirim sistemi için çok faydalıdır. Bu, metabolik hızı arttırmada yardımcı olur ve besinlerin, vücudun diğer kısımlarına taşınmasını sağlar.
KARACİĞER DETOKSİFİYE
Karaciğer vücudumuza giren tüm yiyecekleri işleyen organdır. Vücudun diğer kısımlarına iletmek için besinleri ve diğer tüm besin öğelerini çıkarır. Köri tozunun ayrılmaz bir parçası olan zerdeçal, kurkumin olarak bilinen bir antioksidan bileşiği içerir. Bu tümör büyümesini, karaciğerde iltihaplanmayı önler ve ayrıca onu detoksifiye eder. Curcuminin, karaciğer sağlığını arttırdığı gözlemlenmiştir.
KANSERİ ÖNLÜYOR
Köri tozu oluşturan bitki ve baharatlardaki antioksidanların çok büyük çeşitliliği kanseri önlemede çok etkilidir. Kurkumin, vücuttaki tümörleri ve kanserli gelişmeleri hedefler. Birçok antioksidan, vücutta kanserli hücrelerin büyümesini inhibe eder. Diyetinize eklemek, kanserden etkilenme olasılığınızı azaltabilir.
AĞRI KESİCİ
Zerdeçal gibi malzemeleri pişmiş yemeğinize dahil etmek için iyi bir yoldur. Zerdeçal eklem ağrıları hafifletilmesinde çok etkilidir ve ayrıca iltihaplanma ve romatoid artrit gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılır.
SAĞLIKLI KALP
Köri tozu içerisinde bulunan lif, vücuttaki kolesterolün kontrolüne yardımcı olur. Kötü beslenme alışkanlıkları kalp hastalıklarının ana nedeni olabilir. Kötü kolesterol genellikle atardamarlara takılır ve kan basıncına ve diğer kalp hastalıklarına neden olur. Köri tozu içindeki kakule ve fesleğen, kalp hastalıklarını önleyen vazodilatörler olarak çok etkilidir. Yüksek tansiyonu önlemek için gıdadaki proteinleri etkilerler.
SAĞLIKLI KEMİKLER
Kemik sağlığı için hayati öneme sahip bileşenler içerir; yeterli bir kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olur. 100 gram başına köri tozunda bulunan % 19 kalsiyum, yetişkin bir yetişkin için günlük gereksinimin iyi bir bölümünü oluşturur.
BİLİŞSEL HASTALIKLAR
Zerdeçal zihinsel bozuklukların oluşmasını önler. Kurkumin, serbest radikallerin sinir sistemi üzerindeki etkilerini azaltır; toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan daha güçlü bir bağışıklık sistemi kurulmasına yardımcı olur. Yiyeceklerine köri tozu ekleyenlerin, Alzheimer gibi hastalıklardan daha az muzdarip oldukları görülmüştür.