Anemi yani kansızlık, özellikle kadınlarda sık görülen bir kan hastalığıdır. Kandaki alyuvarların düzeyinde oluşan bir azalmanın sonucu olarak karşımıza çıkar. Kansızlık sorunu olan kişilerde; baş ağrısı, tırnaklarda kırılma, saç dökülmesi, çabuk yorulma, iştahsızlık, cilt kuruluğu, büyüme, gelişme, zeka ve başarıyı olumsuz yönde etkileyen belirtiler görülebilir.
DOĞUM SONRASI DÖNEM
Kansızlık, erkeklere nazaran kadınlarda daha yüksek oranda görülmesinin bazı sebepleri vardır. Bunun en önemli nedeni, her adetle beraber kan kaybı yaşanmasıdır. Eğer kaybedilen kan yerine konamıyorsa yavaş yavaş gelişen bir kansızlık başlar. Kansızlıktan en çok etkilenenlerin hamileler, bebekler, okul çağı çocukları ve gençler olduğunu söyleyen uzmanlar, ülkemizde en sık görülen kansızlık sebebinin ise demir ve vitamin eksikliği olduğunu belirtiyor. Kansızlıktan kurtulmak için dengeli ve düzenli beslenerek, demir zengini besinlerin tüketilmesi öneriliyor.
EN ÇOK KIRMIZI ETTE BULUNUR
DEMİR, kandaki oksijeni taşıyan alyuvarların içinde oksijenin bağlandığı hemoglobinin temel elementidir
Hemoglobin, kan hücrelerine kırmızı rengi veren bir protein ve demir kompleksidir. Ağırlıklı olarak kırmızı et ve sakatatta bulunur. Ayrıca somon ve hindi tüketmek de demir alımını artırır. Et tüketmeyenler ise, demir zengini besinlerden faydalanmalıdır
KURU BAKLAGİLLER
NOHUT, börülce, kuru fasulye, barbunya gibi kuru baklagillerin vücudumuz için pek çok faydası var. Hem bağışıklık sistemini güçlendirirler hem de demir eksiğini kapatırlar. Kuru baklagillerin özellikle vejetaryenler için demir içeriği yüksek ve tercih edilen bir besin grubu olduğu unutulmamalıdır. 1 porsiyon kuru baklagilde 4 mg demir olduğu belirtiliyor.
B12 SEVİYESİNE DİKKAT!
KANSIZLIĞIN sıkça görüldüğü bir başka durum ise B12 vitamininin eksikliğidir. Bu vitamin insan vücudunda başta kemik iliği hücreleri olmak üzere, bölünen hücrelerin DNA sentezi için gerekli bir maddedir. Vücutta sentezlenmez, yiyeceklerle dışarıdan alınır. Kırmızı etin haricinde süt, yoğurt, peynir ve yumurta B12 vitaminin en zengin kaynakları arasında yer alır.
YEŞİL YAPRAKLILAR
ISPANAK, pazı, marul, tere, roka, maydanoz, nane gibi yeşil yapraklı sebzeler, demir minerali açısından zengindir. Lifli yapıları sayesinde sindirim kanalını korur ve hastalıklardan korunmaya da yardımcı olur. Ara öğünlerde tüketilecek doğal sebze sularının, hem fit kalmayı sağlayıcı hem de vücuttaki demir miktarını artırmaya yardımcı olduğu da bilinmektedir.
PEKMEZİN GÜCÜ
DEMİR içeriği yüksek bir diğer besin ise, pekmezdir. 1 tatlı kaşığı pekmez 1 mg demir içerir. Demir emilimini artırmak için bu besinlerin yanında C vitamininden yüksek besinler tüketmek faydalı olacaktır. Ancak pekmez kalorili bir yiyecek olduğundan porsiyon kontrolü yaparak tüketmekte fayda var.