Beslenme ve diyet uzmanı Mehlika Öktem diyor ki...
Bamya... Kimi için lezzetli bir zeytinyağlı, kimi için ise tabakta görünce burun kıvırılan bir sebzedir. Seveni çok, sevmeyeni çok ama tartışmasız bir gerçek var ki bamya, sağlığımıza sunduğu faydalarla sofralarımızda çok daha fazla yer bulmayı hak ediyor. Üstelik sadece yaz mevsiminde değil, dondurularak saklandığında kış sofralarının da vazgeçilmez şifa kaynağı olabiliyor. Bence bu yazıyı okuduktan sonra siz de buzluğunuzda ona yer açacak ve mevsimi bitmeden bamyanızı saklayacaksınız.
GLUTATYON DEPOSUDUR
Bamyanın en dikkat çeken özelliklerinden biri, güçlü bir antioksidan olan glutatyon açısından zengin olmasıdır. Glutatyon, vücudun "ana antioksidanı" olarak bilinir ve serbest radikallerin zararlarını azaltarak hücreleri korur. Aynı zamanda karaciğer detoksifikasyonunda rol oynar, bağışıklık sistemini destekler ve yaşlanma karşıtı etkileriyle öne çıkar. Düzenli bamya tüketimi, bu doğal antioksidan desteği sayesinde hem kronik hastalıklardan korunmaya yardımcı olur hem de hücre sağlığını destekler.
KALP SAĞLIĞINIZI KORUR
İçerdiği lif, antioksidanlar ve polifenoller sayesinde bamya kalp ve damar sağlığını da korur. Müsilaj denen sümüklü yapısı sindirim kanalında kolesterole bağlanarak özellikle LDL kolesterolün (kötü kolesterol) düşürülmesine yardımcı olurken, damar sertliğine karşı da koruyucu etki gösterir. Düzenli bamya tüketimi, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmada önemli bir adım olabilir.
GEBELER İÇİN İDEAL
Bamya, gebelik döneminde oldukça değerli bir besin kaynağıdır çünkü folat (B9 vitamini) açısından zengindir. Folat, fetüsün beyin ve omurilik gelişimi için kritik öneme sahiptir ve yeterli miktarda alınmadığında doğuştan gelen nöral tüp defekti gibi bazı sinir sistemi sorunları riski artar. 1 su bardağı (100 gram) bamya, bir kadının günlük folat ihtiyacının yaklaşık %15'ini karşılar. Bu nedenle özellikle gebelik öncesi ve gebelik sırasında düzenli olarak bamya tüketmek hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlıklı gelişimi açısından önemli bir destek sağlar.
KABIZLIK İÇİN BİREBİR
Son yıllarda önemi giderek artan bağırsak sağlığı açısından da bamya dikkat çeker. İçerdiği polisakkaritler, probiyotik bakteriler için adeta bir besin kaynağı görevi görerek bağırsak mikrobiyotasının çeşitliliğini artırır. Sağlıklı bir mikrobiyota ise bağışıklık sisteminden ruh sağlığına kadar birçok alanda kilit rol oynar. Bamya ek olarak kabızlık sorununu hafifletmeye yardımcı olabilecek önemli bir besin kaynağıdır. Bamyanın içerdiği çözünür ve çözünmeyen lifler, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar. Özellikle çözünür lif içeriği, bağırsaklarda jel benzeri bir madde oluşturarak dışkının yumuşamasına ve bağırsak hareketlerinin artmasına yardımcı olur. Bu özellik, kabızlık şikâyeti olan bireyler için faydalıdır.
SEVDİREN TARİF
Bamyanın o karakteristik dokusu herkesin favorisi olmayabilir, ama size bamya yedirecek harika bir tarifim var!
Bu tarifte o dokuyu neredeyse hiç hissetmeyeceksiniz!
Pratik Bamya Tarifi:
Yarım kilo bamya, sapları temizlenmiş 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber, isteğe bağlı kırmızı toz biber. Bamyaları fırın tepsisine dizin, zeytinyağı ve baharatlarla karıştırın. Önceden ısıtılmış 200 C fırında 15-20 dakika, ara sıra karıştırarak pişirin.
Servis Önerisi:
Tabağın en altına 3 yemek kaşığı süzme yoğurt ve 1 diş ezilmiş sarımsak karışımı, ortasına fırınlanmış bamya, En üstüne domates sos Sonuç: hem hafif, hem pratik, hem de bamya sevdiren bir sunum!
SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN
Belki bamya sizin için bugüne kadar "alışamadığım sebzeler" arasında yer aldı. Ancak içerdiği glutatyondan lifine, vitaminlerinden bağırsak dostu etkilerine kadar sayısız faydasıyla, sofralarımızda yer bulmayı fazlasıyla hak ediyor. Üstelik yazın alınıp dondurularak kışın da tüketilebiliyor. Sağlık dolu sofralar için bamyaya şans vermenin zamanı gelmedi mi? Benim tavsiyem, mevsimi geçmeden taze bamyayı buzluğunuza atın ve bu mucizevi sebzenin faydalarından dört mevsim yararlanın.

