• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

DEPRESYON 2

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.09.2016, 00:00

Depresyon yaşam boyu çok yaygın bir şekilde rastlanan bir hastalıktır.
Genel olarak erkeklerin yüzde 5- 12'sinde ve kadınların da yüzde 10-25'inde rastlanır. İlk defa 3-5 yaşında çok küçük bir çocukta görülebilir. Veya ilk defa 60-70 yaşlarında da olabilir.
Ancak çoğunlukla gençlik çağında ve orta yaşlarda olur. Bazen sadece bir defa depresyon olur ve geçer yani bir daha olmaz.
Bazen de aslında birçok kişide zaman zaman tekrarlayabilen bir hastalıktır.

OLUMSUZLUKLARLA İLGİSİ YOKTUR

Herhangi bir ortamda depresyonun sebebini sorarsanız bilemiyorum diyecek çok az insan vardır. İster eğitimli, isterse eğitimsiz kara cahil olsun hiç farketmez, herkesin bir fikri vardır.
Alt sosyokültürel düzeyde ve cahil insanlar nazar veya büyü veya cinlerin etkisi ile depresyon olduğunu zannederler. Bu nedenle sözde hocalık yapan muskacı sahtekarlara başvurabilirler.
Eğitim düzeyi biraz daha iyi olanlar da depresyonun yaşanan olumsuzluklar yüzünden olduğunu zannederler.
Bu tür düşünceler içinde olan birisi lafa başlarken kendi derdini anlatmak yerine suçladığı kişiyi anlatmayı tercih eder. 'Ben bu adam yüzünden böyle oldum. Evlendiğim günden beri beni sürekli aldattı.
Ama esas suçlu o anası.' Yani birçok kişi kaynanası veya kocası yüzünden depresyona girdiğine inanır.
Depresyona girince mutlaka bir suçlu aranır.
Oysa bu tip olaylar depresyonun esas nedeni değildir. Depresyon; bazı genetik yatkınlıklar ile tetiklenen ve beyindeki kimyasal maddelerin (nörotransmitterler) dengesinin bozulması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Yani kocasının aldatması veya kaynanasının dayak atması gibi olaylar depresyonun bahanesidir.
Sonuç olarak esas neden beyin kimyasıdır.

SEBEBİ KANSIZLIK DA OLABİLİR

Depresyon her ne kadar psikolojik bir rahatsızlık olsa da çok çeşitli bedensel hastalıklara bağlı olarak ta ortaya çıkabilir.
Başka bir bedensel hastalık nedeniyle kullanılan ilaçlara bağlı bir yan etki olarak olabilir.
Örneğin kortizonlu ilaçlar birçok zaman psikolojik sorunlara neden olabilir.
Şeker hastalığı veya guatr gibi hormonlar ile ilgili hastalıklarda birçok zaman çeşitli psikiyatrik belirtilere rastlanabilir.
Kansızlık ve vitamin eksikliği gibi birçok dahili hastalıkta da depresyon görülebilinir. Beyin tümörü, epilepsi ve MS gibi bizzat beyin ile ilgili organik bir soruna bağlı olarak da çok çeşitli ruhsal hastalıklara rastlanabilir.
Genel olarak birçok bedensel hastalık sırasında az veya çok depresyon olabilir.
Depresyonun en çok görüldüğü durum gripal enfeksiyondur.
Genel olarak depresyon kadınlarda iki misli daha fazladır ama menepoz döneminde neredeyse depresyona girmeyenler azınlıktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA