Menemen'e bağlı bir köy olan Seyrek'in 1992 yılında başlayan belediye serüveni, 2008 yılında çıkarılan Büyükşehir Belediyeler Kanunu ile sona erdi. Önce köy, sonra belde olan Seyrek yerini Atatürk, İnönü ve Cumhuriyet adlı 3 mahalleye bıraktı.
Meydanın üç cephesi de ayrı bir mahalleden oluşuyor.
Bölgede Türk - Yunan Nüfus mübadelesi öncesi Rumlar yaşıyordu. Daha sonra ise 1922 yılında nüfus mübadelesinde gelen Selanikli Türklerin yaşadıkları bölge, her ne kadar mahalle statüsüne kavuşsa da tek katlı evleri ve bölge halkının tarım ve hayvancılık yapması nedeniyle köy yaşantısına devam ediyor.
Eti, sucuğu meşhur
Mübadele öncesinde Rumların yaşadığı bölgede hala o dönemden kalma tarihi evler kapısına kilit vurulmuş halde duruyor. Yıkılmaya yüz tutmuş ve kaderine terkedilmiş evler restore edilmeyi bekliyor. Mahallenin büyük çoğunluğu, kasaplık yapıyor ve bazıları kendi yetiştirdikleri büyükbaş hayvanların kesimini yaptıktan sonra pazara sunuyor. Bu nedenle bu bölgenin eti ve sucuğu meşhur. Çok sayıda kasap dükkanının bulunduğu mahalleye İzmir'in her yerinden et ve sucuk almak için gelenler bulunuyor. 1200 kişinin yaşadığı İnönü Mahallesi'nin Muhtarı Hasan Türün, iki dönemdir muhtarlık görevini yürütüyor. Selanik göçmeni olan Muhtar Türün de babasından ve dedelerinden kendisine kalan kasaplık mesleğini sürdürüyor. Kendi çiftliğinde yetiştirdiği büyükbaş hayvanların kesimini entegre tesislerinde yaparak satışa sunan Muhtar Türün, "Bölgenin çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Geçimimizi bundan sağlıyoruz. Dedem ve babam kasap olarak bölgede ün yapmıştı. Onların yanında yetiştim. Ben de onların bıraktığı mesleği sürdürüyorum. Buraya yolu düşen, İzmir'in dışından ve hatta İstanbul'dan bile gelenler oluyor. Çünkü biz etleri günlük taze olarak satıyoruz. Piyasada, bizim ayarımızdaki yüzde yüz dana sucuğun kilosu 55 lira iken biz de 40 liradan satılıyor.
Et ve kıymayı ise 38-40 lira olarak satıyoruz" dedi.
Kavunu tarih oldu
Gediz'in suladığı bereketli topraklara sahip olan Menemen Ovası'nda bir zamanların efsanesi olan Seyrek Kavunu artık eskisi kadar yetişmiyor. 5 ile 12 kilo ağırlığında olan kavunlar yurtiçi ve yurtdışına ihraç edilirdi. Her kavun hasadının ardından köy meydanında en iyi kavun yetiştiricisi ve kavun güzeli festivali düzenlenirdi. Son kavun festivali de 1986 yılında yapıldı. Tadıyla, kokusuyla, kalitesiyle ve lezzetiyle ün yapan Seyrek kavunu, çeltiğin gözden düşmesi ve çiftçilerin pamuk ekimine önem vermesi sonrası tarihe karıştı. Kavun festivalleri bir daha yapılmaz oldu.
TOLGA TEKİN
