Salmonella cacıkla bile zehirleyebilir!

Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, genellikle tavuk etinden bulaşan salmonella bakterisinin, cacıkta bile olabileceğini söyledi. Tayar, “Et kesilen bıçakla cacığa salatalık doğranırsa zehirlenme kaçınılmazdır” dedi

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, genellikle kanatlı ürünlerinde bulunan salmonella bakterisinin zehirlenmeye yol açtığını söyledi. Tayar, "Salmonella kaynaklı zehirlenmelerde bireyin direncine ve aldığı bakterinin yüküne göre hafif ishalden ölüme kadar seyreden bir tablo görülür" dedi. Tayar, Manisa'da kışladaki gıda zehirlenmesi şüphesiyle gündeme gelen salmonella bakterisinden zehirlenmenin ishal, kusma ve bulantı şikayetleriyle ortaya çıktığını söyledi.
SICAKTA TEHLİKE ARTIYOR
Sıcak havalarda Salmonella bakterisinin daha tehlikeli hale geldiğini vurgulayan Tayar, "Marketten aldınız, soğuk zincirden çıktı, bu durumda hızla işlenmeli ya da tekrar soğuk zinciri devam ettirilmeli.
Marketten aldığınız kanatlı etinde bir adet olan salmonella, sıcak havalarda bir saat içinde milyonlarca adede ulaşabilir. Kanatlı eti parçalayan bıçakla, salata için sebze doğranmamalıdır. Cacık, salata yiyen, çorba içen biri bile salmonella yüzünden zehirlenebilir. Bu, kanatlı kesilen bıçakla cacık içine salatalık doğranması yüzündendir."
AYRI BIÇAK KULLANIN
Çiğ beyaz et ile pişmiş yemekler arasında çapraz bulaşma olabileceğini dile getiren Tayar, "Bunun için kullanılan mutfak gereçlerinin ayrı olması gerekiyor. Yemeğin uygun koşullarda pişirilmesi de gerekiyor. Bu bakteri 75 derecenin üzerine çıkıldığında ölür. Dolayısıyla zehirlenme, mutfaktaki hijyen eksikliğinin göstergesidir" dedi.
10 ADIMDA GIDA İLE BULAŞAN HASTALIKLARDAN KORUNMA REHBERİ:
1-GÜVENLİ GIDA SEÇİN: Sebze, meyve gibi gıdalar doğal hallerinde en iyi iken, diğer gıdalar ancak işlendiğinde güvenli olurlar. Örneğin; işlenmemiş süt yerine, pastörize edilmiş süt satın alın.
2-GIDALARINIZI TAM OLARAK PİŞİRİN: Birçok gıda, hastalık yapan etkenlerle bulaşıktır. Bunların en önemlileri; et ve süt ürünleridir. Özellikle tavuk etleri, sığır etleri ve pastörize edilmemiş sütler hastalıklar açısından risk taşırlar. Mükemmel bir pişirme ile patojenler öldürülür.
3- PİŞMİŞ GIDAYI HEMEN TÜKETİN: Pişmiş gıdalar oda sıcaklığına geldiği zaman, mikroorganizmalar çoğalmaya başlar. Bekleme süresi arttıkça risk de artar. Güvenli tüketim için pişmiş besinlerin ısılarını kaybetmeden yenmesi gerekir.
4-PİŞMİŞ GIDAYI DİKKATLİ DEPOLAYIN: Besinleri 4 veya 5 saatten fazla bekletmeyi planlıyorsanız, pişirdiğiniz gıdayı hızla soğutun. Bebekler için gıda bekletmeyin.
5-PİŞMİŞ GIDANIN TAMAMINI ISITIN: Gıdaları bir defadan fazla ısıtmayın. Isıtırken bütün kısımlarının en az 70 dereceye ulaşması gerektiğini unutmayın.
6-PİŞMİŞ GIDAYLA ÇİĞ GIDA ARASINDAKİ TEMASI ÖNLEYİN: Çiğ tavuk hazırlarken kullandığınız bıçak ve kesme tahtasını iyice yıkamadan, pişmiş tavuğun parçalanmasında veya salata yapımında kullanmayın. Hatta daha güvenlisi; etler ve sebzeler için ayrı kesim tahtası ve bıçak kullanın.
7-ELLERİ TEKRAR TEKRAR YIKAYIN: Gıda hazırlama işlemine başlamadan önce ellerinizi sabun ve su ile en az 30 saniye yıkayın. Balık, et veya tavuk gibi çiğ gıdaların hazırlanmasından sonra diğer gıdalara geçmeden önce ellerinizi tekrar yıkayın. Köpek, kuş ve özellikle kaplumbağa gibi evcil hayvanların ellerinizden gıdaya geçebilecek tehlikeli patojenleri barındırabileceğini de unutmayın.
8-MUTFAK YÜZEYLERİNİ TEMİZ TUTUN: Gıda hazırlanması için kullanılan her yüzey çok temiz tutulmalıdır. Her bir gıda kalıntısının, mikropların potansiyel kaynağı olduğunu unutmayın.
9-GIDALARI HAYVANLARDAN KORUYUN: Hayvanlar, gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları taşırlar. Gıdaları, sıkıca kapatılmış kaplar içerisinde depolayarak saklamak sizin için en iyi korumadır. Besinlerinizi böceklerden, kemirgenlerden ve tüm hayvanlardan uzak tutun.
10-SAF VE TEMİZ SU KULLANIN: Saf ve temiz su hem içmek hem de gıdaları hazırlamak açısından büyük önem taşır. Eğer su stokları hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, gıdaya ilave etmeden veya içmeden önce suyu mutlaka kaynatın.
NASIL BULAŞIR?
Salmonella bakterisi, genellikle hayvan dışkısı ile dışkı teması gerçekleşmiş gıdalarla insanlara bulaşır.
Kirlenmiş yumurta, kümes hayvanları, et, pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir, iyi yıkanmamış çiğ sebze ve meyve, bulaşma kaynağı olabilir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.