Denizli'de binlerce dekar alanda pamuk yetiştiren Irlıganlı beldesi çiftçileri, pamuğa göre beş kat fazla kazandıran Hicaz narından sonra ayvaya yöneldi. Üretici Bayram Kahraman, son iki yıldır üzüm ve nar dışında Rusya pazarına ayva ile girdiklerini belirtti. Yetiştirmesi pamuğa göre oldukça kolay olan ayvayı Ruslara sevdirdiklerini ve satıştan son derece mutlu olduklarını belirten Kahraman, "Ruslar bizim nar ve üzümden sonra ayvamızı da çok sevdi. Daha şimdiden rekolte için anlaşmaları yaptık" diye konuştu.
"KAZANCIMIZ İYİ"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre dünyada 2 milyon 500 bin ton olan nar üretiminde birinci sırayı 1 milyon 140 bin tonla Hindistan, ikinci sırayı 705 bin tonla İran, üçüncü sırayı ise 127 bin 760 tonluk üretimiyle Türkiye alıyor. Türkiye'de en fazla nar Antalya, Muğla ve Denizli'de yetiştiriliyor. Ruslara ayvayı sevdirdiklerini kaydeden üretici Kahraman, "Denizli'den iki yıldır ayva üretiminin neredeyse tamamını Rusya ve Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Nar ve ayva, dikildikten iki yıl sonra meyve vermeye başlıyor. Hicaz narı, gıda, meyve suyu ve ilaç yapımında kullanılırken ayvayı da meyve olarak tüketiyorlar" dedi.
FATİH ŞENDİL