Anne-kız ‘incir cipsiyle’ dünyaya açılacak
- Sürmanşet
- 4.9.2017 23:08:46
Aydın'ın Kuyucak ilçesinde incir üreticisi Semra Ünal, kuru inciri farklı şekilde kurutarak elde ettiği ve "incir cipsi" adını verdiği ürünle başarılı bir girişimcilik örneği sergiliyor. Eşi ve 3 çocuğuyla Kurtuluş Mahallesi'nde yaşayan Ünal eşinin yol kenarındaki tezgahta satamadığı yaş incirleri, ince ince dilimleyip kurutarak değerlendirdi.
30 bin TL hibe
Çeşitli denemeler yapan Ünal, güneşte kuruyan ince dilimlerin cips gibi çıtır çıtır ve lezzetli olduğunu fark etti. Ünal, komşuları ve yakınlarına ikram ettiği kuru meyveyi, beğenilmesi üzerine "incir cipsi" adıyla satışa da çıkardı. Semra Ünal, "Sadece iç piyasada değil, dışarıya da açılmayı hedefledik" dedi. İşini büyütmeye karar veren Ünal, İstanbul Üniversitesi'nde Almanca işletme okuyan 22 yaşındaki kızı Gizem'den kendisine yardımcı olmasını istedi. "Cennetten gelen tatlar" adıyla bir proje hazırlayan annekız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Genç Çiftçi Projesi'ne başvurdu ve 30 bin lira hibe aldı. Mahalledeki 5 kadına da istihdam sağlayan anne kız, bahçelerden toplanan taze incirleri evlerinin önünde temizleyip ince ince keserek sera içinde kurutmaya başladı.
İnternetteki alışveriş siteleri aracılığıyla satışa başlayan Ünal ailesi, geçen yıl kilogramı 25 liradan yaklaşık 400 kilogram incir cipsini satmayı başardı. Ünal, "İncir cipsi çok beğenildi. Bu sene bir tonu aşacağımızı ümit ediyorum. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illerden özel siparişler alıyoruz. Geçen sene 50 kilo alan bu sene 100 kilo talep ediyor" dedi.