Küçük Metin, doğuştan ayak ve ellerindeki şekil bozuklukları nedeniyle yaşıtları gibi hiç yürüyemedi, doyasıya oyun oynayamadı... Doğuştan topukları kalçasına yapışık, elleri ise içe dönük dünyaya gelen küçük Manisalı Metin Nergiz (5), çocukluğunu yaşayamadı. Küçük Metin'in hayatını zindana çeviren şekil bozuklukları İzmir Medical Park Hastanesi'nde bir dizi ameliyatla düzeltildi. Önce ameliyatla dizleri kalçasında ayırıldı. Dışarıdan çivilerin kemiğe geçirilmesi yöntemi (ilizarov) ile dizlerindeki şekil bozuklukları giderildi. Doku transferiyle yeni kas yapıldı. Beş yaşında ilk defa yürümeye başlayan çocuğun kısa elleri de ilizarov yöntemiyle uzatıldı. El bileği de doku içerisine geçirilen tellerle sabitlendi. Bir yıl süren mücadelede Metin, ilk defa yürümenin ve ellerini kullanmanın mutluluğunu yaşadı.
Felemez-Necmiye Nergiz çiftinin çocukları Metin, Manisa Salihli Devlet Hastanesi'nde 2 Mayıs 2008 tarihinde dünyaya geldi. Doğum öncesi tarama testlerinde 'sağlıklı' denilen bebeklerini kucaklarına aldıklarında aile şoke oldu. Yavrularının elleri içe dönük, bacakları ise kalçasına yapışmış halde gören anne ve baba yıkıldı. Hastane engelli dünyaya gelen bebeği İzmir'deki Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk etti. Bir ay bu hastanede tedavi gören bebek, daha sonra taburcu edildi.
Minik Metin, emekleyemeden, adım atamadan büyüdü. Ailesi, bacakları kalçasına yapışık dünyaya gelen çocuklarını dışarıya çıkardığında bebek arabasında ya da kucaklarında gezdirdi. Yaşıtlarıyla oyun oynayamayan Metin için, ailesi hastane hastane gezdi. Ancak Tar Sendromu hastalığıyla dünyaya gelen çocuğun kanındaki pıhtılaşma sorunu nedeniyle hiçbir hastane ameliyat etmek istemiyordu. Bir doktorun tavsiyesi üzerine aile geçtiğimiz yıl İzmir Mecidal Park Hastaseni'nde görevli Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akdemir'e başvurdu. Akdemir, tüm risklerine rağmen Metin'i ameliyat etme kararı aldı. Ayak ve ellerini düzeltmek için çocuğun birden fazla ameliyat geçirmesi gerekiyordu.
Bir dizi ameliyat
Akdemir, yaptıkları ameliyatları anlattı: "Önce dizlerini düzelttik ve çocuğu ayağa kaldırdık. Dizlerini 3 aşamalı olarak düzeltme yapıldı. Önce dışarıdan bir sistemle (İlizarov sistemi) dizleri düz bir hale getirildi. Daha sonra bu sistem çıkarıldı ve yaraları iyileştikten sonrasında kas ve kas kirişi nakli yapıldı. Sonrasında kasları güçlendirildi ve yürümeye başladı. Yürümesi başladıktan sonra her iki el bileğini yine 2 aşamalı olarak önce dışarından sistemle (ilizarov) uzatma yaparak ve elbileğini yerine getirdik. İkinci operasyonda ise kemiklere tellerle sabitlenen ilizarov sistemini çıkarıp el bileğini yerinde tutacak tel koyduk ve bağlarını güçlendirdik. Şu an el bilek tedavisi devam ediyor. Daha sonra başparmak için ek tedaviler planlıyoruz" dedi.
ERKAN DOĞAN
İlk adımını 5 yaşında attı
Manisalı Metin Nergiz, bir yıl süren bir dizi ameliyatın ardından ellelerine ve ayaklarına kavuştu. Hayatında ilk defa ayakta durabilen ve adım atabilen çocuk, şimdi hayata gülümsüyor. Küçük Metin, fizik ve tedavi gördükten kısa bir süre sonra yaşıtlarıyla özlemini duyduğu çocukluğunu geç de olsa yaşayabilecek. Çocuklarının ayağa kalkıp yürüyebilmesinin mutluluğunu yaşayan anne ve baba, doktorlarına minnettar olduklarını söyledi.
