Muğla'nın Milas ilçesinde bir çok köylü, geçimini tarla balıkçılığıyla sağlıyor. Başta deniz şehri İzmir olmak üzere Ege'nin tamamına satılan levrek ve çipura üretilen tarla balıkçılığının başlangıcı ise bilimsel değil, tamamen tesadüf...
Define aramak için kazı yapan köylülerden biri kazdığı çukur su ile dolunca içine yavru balık bıraktı. Balıklar büyüyünce, köylüler pamuğu bırakıp tarlalarına "balık ekmeye" başladı. Milas'ta 130 işletme, binden fazla çukurda, yılda 10 bin ton civarında levrek ve çipura üretiyor.
6 köyden Ege'ye
Milas'ın altı köyü, geçimini tarlalarında balık üreterek sağlıyor. İlçeye bağlı İçme, Ekinambarı, Avşar, Savran, Yaşyer ve Akyol köylüleri, tarlalarına kazdıkları çukurlarda levrek ve çipura başta olmak üzere çeşitli türlerde balık yetiştiriyor. Tarlalarda üretilen balıklar İzmir ve Ege'nin diğer şehirlerinden gelen balıkçılar tarafından satın alınıyor. Yüzlerce aile, binden fazla çukurda balık yetiştiriyor. Yılda 10 bin tondan fazla balığın üretildiği tarlalar, birçok ailenin geçim kaynağı oldu.
Milas İç Su Ürünleri Yetiştirici ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Üstündağ, bölgede 130 işletme ve bin civarında toprak havuz bulunduğunu açıkladı.
ADEM ÜLKER
En önemli gelir kalemi
Tarla balıkçılığının köylülerin en büyük geçim kaynağı olduğunu belirten Üstündağ, "Araziler tarımsal özelliğini kaybedince, bu şekilde değerlendirdik. Bildiğim kadarıyla Milas dışında, balık üretilebilen çok az tarla var. Tarlalarda genellikle alıcısı çok olan levrek ve çipura üretiyoruz" dedi. Ürettikleri balıkların deniz balığından daha lezzetli olduğunu da vurgulayan Üstündağ, "Toprak havuzlardaki suyun tuz oranı deniz suyundan çok daha düşük. Yaz-kış 18 derecede kalıyor. Bir de araziler su geçirmeyen toprağa sahip. Yani lezzetli balık üretmek için her şey var" dedi. Balıkların 1 ila 1.5 yıl arasında pazara hazır hale geldiğini belirten Üstündağ, büyüklükleri 1 ila 4 kilo arasında değişen balıkların İzmir'den gelen balıkçılara satıldığını ifade etti.