Kurban bayramında vatandaşların eti keser kesmez tüketmek istediğini söyleyen İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, "Ancak insanlar eti hemen yiyerek büyük bir yanlış yapıyor. Kesimden sonra hayvanın eti en az 2-3 saat soğuk havada ya da buzdolabında dinlendirilmeye bırakılmalı. Böylece et kendisini salar" diye konuştu. Yücelmiş bekletilen etin daha lezzetli olacağını belirterek, "Et hemen pişirilirse koku yapar ve tadı ağır olur. Bu nedenle eti bekletip yemekte fayda var" dedi.
Gebe hayvan sorunu
Kurban Bayramı'nda yaşadıkları en büyük sorunun gebe hayvanlar olduğunu belirten Yücelmiş, "Gebe hayvandan kurban olmaz. Vatandaş buna dikkat etmeli. Satıcılar daha fazla para kazanmak için gebe hayvanları da satarak can alıyor. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Hayvan yetiştirmemiz lazım. Hayvanları kurban edeceğiz diye telef ediyoruz" dedi. Yücelmiş, her hayvan pazarında Gıda Tarım İlçe Müdürlükleri'nin ekiplerinin ve veteriner hekimlerin bulunduğunu sözlerine ekleyerek, "Hayvan alırken en dikkat edilmesi bir diğer konu küpeli olmasıdır. Küpesiz hayvan almayın. Bunun dışında hayvanları sadece hayvan pazarından alın. Dışarıda satılan kurbanlıkları almayın" önerisinde bulundu.
Herkes kurban kesemez
Her yıl acil servislerin acemi kasaplarla dolup taştığını hatırlatan Yücelmiş, "Vatandaşlar kurbanlıklarını belgesi olan kasaba versin. Zaten İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu kesim çadırları var. Vatandaşlar orada kesim yaptırabilir ya da onay verilen oto yıkamalarda da kesim işlemi gerçekleşebilir. Kısacası her önüne gelen kurban kesemez" dedi. Yücelmiş, bu sene kurban pazarlarındaki hayvan sayısında yüzde 30-40'lara varan bir düşüş olduğunu belirterek, "Doğuda yaşanan terör olayları kurbanlık hayvanların batıya gelmesini engelledi. Bu nedenle hayvan sayısında büyük bir düşüş var" diye konuştu. TANSU GÖKBUDAK
Sağlık için eti sebzeli yapın
İzmir Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Safiye Taş, Kurban Bayramı'nda et ve tatlı tüketimindeki artışın neden olabileceği sağlık sorunlarına dikkat çekti. Taş, diyabet, hipertansiyon, kalp, karaciğer ve böbrek hastalarının artan et - tatlı tüketimine karşı yiyip içtiklerine daha çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Kurban etini yemek için "ölü katılığı"nın geçmesinin iyi olacağını, bunun için 24 saat sabır gösterilmesini isteyen Taş, "bu sabrı özellikle sindirim sistemi sorunları ve kalp, karaciğer, böbrek hastaları göstermeli" diye konuştu. Taş, "Öncelikle eti, görünür yağlardan arındırarak pişirin. Kavurmayı çok önermiyoruz, çünkü etin besleyici özelliği azalıyor, vitamin, mineral kaybı oluyor, istemediğimiz yağ grubu ortaya çıkıyor. Ama illa da kavurma, diyorsak eti soğan, sarımsak ya da yeşil sebzeler katarak hem lezzetlendirin hem de yeşil sebzelerdeki c vitamini sayesinde etteki demirin emilimini artırın" dedi.