Yunanistan ile Makedonya'nın, Osmanlı mutfağının ana yemeklerinden musakkayı kendilerine mal etmeye çalışmasını eleştiren Uğur Lokantası sahibi Alpay Okyay, "Musakka bizim yemeğimiz. Bunun tescili için Bakanlık nezdinde bir çalışma yapılması amacıyla girişimde bulunacağız" dedi.
15. YÜZYILDAN BERİ
Musakkanın Türk mutfağının yemeklerinden biri olduğunu ve patlıcan, kabak, karnabahar ve patatesten yapılabileceğini söyleyen Okyay, Yeni Asır'a şu açıklamada bulundu:
Osmanlı ve Türk mutfağında sıklıkla kullanılan patlıcanla yapılan yüzlerce yemek tarifinden biri patlıcan musakkadır. Diğer musakkalarda olduğu gibi soğan, yağ, domates ve kıyma kavurulur. Sonrasında isteğe göre doğranmış sebzeler ilave edilir. Patlıcanlar ilave edilmeden önce tavada bir miktar kızartılır. Patlıcan yemekte başrolde olduğu için burada önemli olan patlıcanların kızartılmadan önce tuzlu suda bekletilmesidir. Çünkü eğer patlıcanınız acıysa musakkanız sizi hüsrana uğratacaktır. Patlıcanın Osmanlı sarayına girmesi 15. yüzyıla dayanır. Patlıcan yıllar içinde hem sarayda hem halkın mutfağında sevilerek tüketilmiş ve bugünlere kadar gelmiştir. Dokusu ve lezzetiyle ete en çok yakışan patlıcanla yapılan birçok yemek tarifine rastlayabiliriz."
FATİH ŞENDİL