Yapılışı biraz zahmetli olsa da Hanım göbeği tatlısı çok sık pişirilen tatlılardan biridir. Özel zamanlarda da pişirilip sunulan Hanım göbeği tatlısı için pratik bir tarif hazırladık.

Yapılışı biraz zahmetli olsa da Hanım göbeği tatlısı çok sık pişirilen tatlılardan biridir. Özel zamanlarda da pişirilip sunulan Hanım göbeği tatlısı için pratik bir tarif hazırladık.

Şerbetli tatlıların başında gelen Hanım göbeği tatlısı geçmişten bu yana severek tüketilmektedir. Hamuru pişirilerek yapılan tatlılardan biri olan Hanım göbeği çok sevilir.

18.yüzyılda adı iyice bilinen bu enfes tatlı ramazan, bayram ve diğer özel günlerde sıkça yapılıp tüketilmiştir. İstanbul tatlıcıları yıllarca bu tatlıyı müşterilerine sıcak sıcak sunmuştur. Bu tatlı ismini hanım göbeğine bezemesinden almıştır.

Hamuru pişirilerek yapılan tatlılardan olan hanımgöbeği hamurundan tulumba tatlısı, vezir parmağı ve dilber dudağı tatlısını yapmak da mümkündür. Eskiden bu tatlılar fırında pişirilerek yapılırdı. Günümüzde ise belki de kolay olsun diye yağda kızartılarak yapılmaktadır.

Malzemeler:
-3 su bardağı un
-250 gram tereyağı
-1,5 su bardağı su
-1 çimdik tuz
-4 yumurta

Şerbeti için:
-3 su bardağı toz şeker
-2 su bardağı su
-1 tatlı kaşığı limon suyu

-Öncelikle şeker ve su kaynatılır, şerbet koyulaşınca içine limon suyu eklenip karıştırılarak altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Kızartmak için:
-Yeterince sıvıyağ

Yapılışı:
Bir teflon tencereye suyu ve tereyağını koyup kaynatın, üzerine unu karıştıra karıştıra dökün. Kısık ateşte karıştırarak pişirin, tencereye yapışmayı bıraktığında kıvam olduğundan altını kapatıp hamuru ılıtın.

İçine yumurtaları kırıp güzelce karıştırın, azar azar hamurdan alıp elinizle yassıltıp ortasını parmağınızla delip kızgın yağda arkalı önlü pişirin. Kağıt havluda fazla yağını aldıktan sonra şerbete atın, biraz bekletip servis tabaklarına alın.