Tantuni nasıl yapılır? Tantuni yapılırken nelere dikkat edilir?
TANTUNİ HANGİ YÖREMİZE AİTTİR?
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. Bu fark özellikle tantunicilerde öğün ısmarlarken önem kazanmaktadır.
TANTUNİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Kırmızı toz biber
Sumak
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su
Lavaş
600 g dana eti
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
2 orta boy domates
Tuz
TANTUNİ NASIL YAPILIR?
Dana etini minik minik doğrayın ve haşlayın. Etlerimiz haşlanırken sebzelerimizi doğrayalım. Ufak ufak domateslerimizi doğrayalım. Kuru soğanımızı ince uzunca doğrayalım. Maydanozlarımızı da doğrayalım.
Bir kapta doğradığımız soğan ve maydanozu karıştırıp, göz kararı sumak atalım. Bu arada haşlanan etlerimizi kenara alalım. Saçımızın içine 1 çay bardağı sıvı yağ koyuyoruz. 1 su bardağı da suyumuzu koyalım. Ardından haşlanan erlerimizi koyup göz kararı tatlı toz biberimizi atalım. Tuzumuzu atalım. Bu şekilde bir-iki tur çevirelim.
Çevirdikten sonra saça lavaşlarımızı tek tek sırayla kapatıp ekmeklerimizi yağlayalım. Yağlanan ekmeklerimizi tabaklara alıp önce kenarda duran domates ve soğan, maydanoz, sumak karışımından yayalım.
Üzerine pişen etlerimizden koyalım. Kişi başı tahminen 5 yemek kaşığı dolusu et koyabilirsiniz. Dürümlerimizi sıkıca saralım. Bütün etleri paylaştırdıktan sonra dürümlerimizi saca koyup önlü arkalı sacın yağıyla hafif kızartıyoruz. Yanında limon ve isteğe göre ayranla servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...